maanantai 12. joulukuuta 2016

Turtle Island - huijauksien huijaus

Menossa snorklaamaan?

Mikäli suunnittelet Balin matkallesi reissua Turtle Islandille, unohda se heti. Unohda unohda unohda! Miksi? Voisin kertoa tsiljoona syytä ja lisää löydät mikäli jaksat hieman seikkailla netin ihmeellisessä maailmassa.  Ihan hävettää myöntää, että itse tuli siellä käytyä. Noh, se oli loman viimeinen kokonainen päivä. Jotain halusimme vielä tehdä. Turtle Island- kuulosti niin mukavalta kilpikonnien pelastussatamalta, että kai sinne nyt voisi oikeasti mennä? Tripadvisorissa useat kävijät kertoivat pettyneensä paikkaan, miksi? Mikä siellä oli niin pielessä?

Lomamme viimeisenä kokonaisena päivänä nappasimme tutun autokuskin ja hurautimme Nusa Duan turistialueelle. Kuskimme tiesi, mistä saisimme edullisesti snorklaus ja Turtle Island-paketin. Edullisuus oli kaukana välittömästi kun saavuimme Nusa Duan alueelle. Jotenkin kummasti kuitenkin halusimme uskoa parasta ja pulitimme pitkän tinkimisen jälkeen noin 20 euroa ( 300 000 rupiaa) per pää reissusta, jossa meitä ajelutettaisi lasipohjaveneella Nusa Duan ranikkoa pitkin, pääsisimme vielä snorklaamaan ja lopulta vierailisimme Turtle Islandilla. No ei kuulosta pahalta hinnalta tuosta paketista, mutta kun luet pitemmälle tulet ymmärtämään minkälaisesta täydestä turistihuijauksesta oli kyse.

Itse lasipohjaveneellä ajelussa ei ollut toivoakaan nähdä mitään veneen pohjan läpi. Merivesi oli niin sameaa ja likaista, että näkyvyys oli nolla. Kiittelimme veneessä toisiamme siitä, että olimme kuitenkin aiemmin käyneet Lembonganin ihanalla saarella ja saaneet siellä nähdä miten mahtavaa merenalaista elämää Balilta löytyi. Nusa Dualla sitä ei ollut, tai ainakaan sitä ei voinut kaiken saasteen seasta nähdä :( Jossain vaiheessa veneen kuljettaja pysähtyi ja kertoi, että tervemenoa snorklaamaan. Katselimme toisiamme epäluuloisina, että ai tähänkö? Edelleen pieni toivonkipinä päässämme hyppäsimme veteen vain todetaksemme, että edes omaa kättään ei nähnyt vedessä kun sameus oli niin vahva ja lisäksi meidät oli jätetty snorklaamaan niin syvään paikkaan, että edes sukeltamalla ei päässyt lähellekään pohjaa. Ja niitä kaloja, yksi sellainen reppana ui kerran läheltämme puoliksi katollaan. joo, se siitä, takaisin veneeseen. Valituksemme venekusille kaikuivat kuuroille korville, sillä eihän hän tietystikään puhunut - tai halunnut puhua - englantia.

Minä ja minikilppari

Vene ajoi Turle Islandille, jossa saimme vain huomata tulleemme huijatuksi vielä enemmän kuin kuvittelimme. Sisäänpääsymaksu ei sisältynytkään pakettimme hintaan. Siinä kiukuspäissämme kun totesimme, että tänne asti on tultu, että ei tämä pahemmaksi enää voi muuttua, maksoimme lipun hinnan ja voin kertoa, että minulla ei ole hajuakaan mitä se maksoi, koska ketutuskäyrä alkoi olla sen verran korkealla. Ehdimme nippanappa sisälle puistoon kun paikallinen mies hyppäsi luoksemme ja törkkäsi minulle kilpikonnan käteen. Tässä vaiheessa minua vielä hieman hymyilytti, koska en vielä tajunnut millaisesta eläinten kauhutalosta tässä kilpikonnien "pelastuslaitoksessa" oli kyse :( Ihan oikeasti häpeän suuresti, että kannatimme tällaisen paikan olemassaoloa. Jos vain olisimme tienneet.. tämä saari oli tehty vain täysin turisteja varten välittämättä ollenkaan siitä voivatko eläimet siellä hyvin.

Isoja kilpikonnia omassa lammikossaan

Turle Islandilla nimensä mukaisesti oli kilpikonnia ja paljon. Harmillisesti ne eivät vain eläneet ihan niin kuin niiden olisi kuvitellut elävän omassa turvapaikassaan. Pienemmät kilpikonnat olivat pienissä altaissa, joista niitä nosteltiin turistien kanssa kuviin minuutin kahden välein. Turistit saivat myös vapaasti rääppiä altaisiin niin paljon kuin halusivat. Isommat kilpikonnat olivat valtavana rykelmänä pienessä maastoon kaivetussa altaassa, jonka vesi oli kuin kuraojassa. Kilpikonnien lisäksi saarelle oli päätynyt läjä muitakin eläinparkoja: käärmeitä, apinoita, lepakkoja, tukaaneja ja ties mitä. Kaikki nämä elivät pienissä häkeissä, joista ne otettiin turistin saapuessa paikalle ulos ja laitettiin turistin kanssa valokuvaan. Kuvia en näistä hirveyksistä viitsi tänne edes laittaa.

Summasummarum:
ÄLÄ mene Turtle Islandille
ÄLÄ mene snorklaamaan Nusa Dualla
ÄLÄ ajele lasipohjaveneellä Nusa Dualla

Sen sijaan, mene esimerkiksi
Lembonganin saarelle: snorklaa, ajele lasipohjaveneellä ja tulet nauttimaan paratiisista
muualle Balille, jossa turismilla ei ole vielä pilattu koralliriuttoja, rantoja, eläimistöä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti