lauantai 3. joulukuuta 2016

Isla Mujeres - golffiautoilua paratiisissa


Isla Mujeresin saarelle pääsee Cancunista käsin näppärästi. Lautta saarelle lähtee Puerto Juarezista johon pääsee paikallisbussin vakiotaksalla (n. 0,60 e / 10 pesoa ) lähes mistä tahansa päin Cancunia. Ultramar-lautalla edestakainen matka maksaa noin 9 euroa (150 pesoa) per henkilö. Puerto Juarezista lauttoja lähtee puolen tunnin välein saarelle aamu viidestä kello 20.30 asti ja senkin jälkeen vielä 3 lauttaa tunnin välein.  Isla Mujeresille pääsee myös Cancunin hotellialueelta kolmesta eri paikasta (hotelli zonella 4km, 6,5 km ja 9,5km kohdalta)  jolloin hinta on yllättäen noin kaksinkertainen ;) Halvemmaksi siis tulee hypätä paikallisbussiin hotellialueeltakin ja päästellä sillä Puerto Juareziin. Samalla näkee vähän paikallistenkin keskusta-aluetta :) Hotellialueelta lauttoja kulkee myös hieman harvemmin kuin Puerto Juarezista.


Lautalla on sisä- ja ulkotilat. Sisätiloissa ilmastointi kävi ainakin meidän reissumme aikana niin kovana, että siellä oli oikeasti kylmä! Niimpä päätimme matkustaa lautan kannella merituulesta nauttien jolloin ilma oli erittäin mukava. Suosittelen kuitenkin varustautumaan päähineellä, sillä aurinkoisena päivänä on auringonpistos taattu ilman päänsuojaa. Lauttamatka Isla Mujeresille kestää noin 20 minuuttia.


Lautta saapuu Isla Mujeresin keskustaan, jossa et voi erehtyä mistä saat vuokrattua golf auton sillä melkoinen kansainvaellus sinne tuntui käyvän ;) Mikäli mietit Isla Mujeresilla vierailua ilman golf-auton vuokrausta et saa saaresta juurikaan irti, sillä siellä ei juuri saa liikkua kuin näillä hauskoilla vempeleillä eli autokuskin vuokraaminen on lähes mahdotonta eikä ainakaan puoliksi niin jännää! Lisäksi itse Isla Mujeresin pieni keskusta-alue ei sisällä nähtävää kävellenkään kuin ehkä tunniksi parhaimmillaan. Elä siis emmi, vaan vuokraa golffikärry!


Golf-autojen hinnat ovat saarella vakiot. Yksi auto maksaa noin 40 euroa (650 pesoa) yhteensä, joten hinta ei ole paha kahdestaan eikä etenkään jos teitä on useampi :) Pantiksi golfautosta vuokraajat haluavat yleensä ajokorttisi, joten muista ottaa se mukaan saarelle lähtiessäsi!


Jos et ole ennen ajanut golf-autoa, kuten allekirjoittanut, ei huolta! Auto on niin näppärä ajaa ja liikenne Isla Mujeresilla on selkeä ja rauhallinen, koska siellä ei oikeasti juuri liiku kuin vastaavia kärryjä kohtuullisilla nopeuksilla. Itseäni aluksi jännitti lähteä kruisailemaan, mutta jo parin metrin jälkeen oli pelko poissa ja ihan huippu fiilis :) 

Saarella oli tarjolla alkoholia useissa paikoissa. Muista kuitenkin, että jos otat - et aja, edes golfkärryllä. Paikallinen poliisi osaa kyllä jujuttaa turistia jos heillä vain keinot siihen on. Eli jos otat, laita joku muu ajamaan vaikka lomalla oletkin ;)


 Isla Mujeres on kohtuu pieni saari ja sen kiertää golf-autolla päiväreissulla helposti siten, että ehtii samana iltana lautalla kotiin. Tiet ovat selkeitä ja avuksi golfkärry vuokraamosta saat yleensä kartan, johon on merkitty tärkeimmät/kiinnostavimmat pysähtymiskohteet. Keskusta-alueelta pääsee näppärästi pois ja sen jälkeen lähes koko saaren pääset kiertämään yhtä ainoaa tietä käyttäen, joten eksymisvaaraa ei ole :)


Yksi saaren turistipaikoista on Tortugranja- kilpikonna farmi. Liput kilpikonnafarmille maksavat noin 2 euroa (30 pesoa) henkilöä kohden. Kilpikonna farmilla on pieniä kilpikonnia kasvatusaltaissa ja isompia ulkona merivesialtaissa. Ymmärsimme alunperin, että kilpikonnia hoidetaan kuntoon tällä farmilla ja vapautetaan takaisin mereen. Hieman epäilyjä alkoi kuitenkin herättää kun ulkona merivesialtaissa näkyi aivan valtavan kokoisia kilppareita. Eläimiä tunnuttiin kuitenkin hoidettavan hyvin, niihin ei annettu turistin koskea ja koko ajan paikalla oli niiden oma hoitaja. Altaat olivat puhtaita ja niissä ei ollut mahdotonta määrää kilpikonnia. Huomattavasti parempi kokemus kuin Balilla vierailemamme kauhujen kilpikonnasaari, jonne toivoisin että emme koskaan olisi eksyneet :( Toivottavasti siis tämä paikka toimii oikeasti kilpparien parhaaksi, sellaisen kuvan se ainakin pitkälti antoi :)  Kilpikonnien lisäksi ulkona ja sisällä näkyi myös muutamia erikoisempia kaloja.


Isla Mujeresilta oli kirkkaalla säällä hieno näkymä takaisin Cancunin hotelli zonelle.


Saarella pääsin myös toisen lempiharrastukseni - geokätköilyn pariin. Yksi geokätkö johdatti meidät melkoisen pusikon läpi upealle kallioiselle rannalle, josta maisemat olivat kertakaikkiaan upeat. Jaksan aina muistella kaiholla miten upean värinen meri oli Meksikossa - ja miten puhdas!


Aivan saaren toisessa päässä on pieni Mayojen pyhäpaikka Ixchel. Itse raunio on aika mitään sanomaton, yksi pieni rakennus, jota yhdenkään Maya-rauniokaupungin jälkeen ei ehkä kannata maksaa päästäkseen katsomaan (n.  2 euroa/30 pesoa/henkilö) sillä sen näkee mainiosti niemekkeeltä muutenkin :) Mutta maisemat olivat henkeäsalpaavat, joten käymättä ei kannata jättää!


Meksikossa oppi sen, että missä on Maya raunioita, siellä on liskoja ja niin myös täällä Punta Surissa. Kiviaidalla istuessa oli mukava seurata liskojen touhuja.


Saaren päädystä lähti myös ihania pieni polkuja, joita pitkin pystyi patikoimaan ja ihailemaan upeaa luontoa. Me käytimme seikkailuun noin tunnin tai puolitoista, lyhyemmälläkin ajalla olisi selvinnyt jollei allekirjoittanut olisi yrittänyt kuumeisesti etsiä erästä geokätköä ;)


Punta surista jatkoimme takaisin päin saaren toista puolta pitkin. Maisemat olivat lähes koko matkan upeat ja pysähdyimme useaan otteeseen valokuvaamaan tätä kaunista saarta.


Isla Mujeresilla olisi ollut paljon muutakin tehtävää mikäli olisi halunnut. Saarelta järjestetään toukokuusta syyskuuhun valashai-safareita, jotka kuulemamme mukaan ovat oikeasti upeita! Meidän reissumme osui helmi-maaliskuulle, joten valassafareista ei tarvinnut edes haaveilla. Lisäksi touko-kesä- ja heinäkuussa saarelle saapuvat kilpikonnat pesimään, joten jos olet silloin Meksikossa, on käynti Isla Mujeresin saarella varmasti entistä upeampi. Saarelta löytyy myös täysin turisteille suunnattu delfiinipuisto sekä maksullinen ranta-alue, jossa saa snorklailla, mutta näiden kummankin hinta oli selkeästi jenkkituristeille suunnattu ja me sivuutimme ne ilman miettimistä. Muutoinkin vältän paikkoja, joissa delfiinit elävät vankeudessa vain meidän turistien vuoksi. Kuulimme myös, että saarelta järjestetään sukellusreissuja vedenalaiseen museoon. Keskenämme vain mietimme, että liekö ihmisen tahallaan merenpohjaan laittamien patsaiden katselusta sukellusvarusteissa kannattaa hirmuisia maksaa ;)


Kokonaisuutena Isla Mujeres oli saari, jonne kannatti lähteä. Reisumme sinne tuli golffiauton kera maksamaan noin 32 euroa per naama + ruoka, jonka löysimme kohtuu edullisesti pienen etsiskelyn jälkeen. Saari oli todella kaunis ja golffikärryllä päristely toi siihen oman tunnelmansa. Saaren kiersi kuitenkin keveästi päivän aikana eikä sinne jäänyt enää sinällään nähtävää, yksi pieni aurongonotto ranta joka ei vetänyt vertoja muille löytämillemme, joten kerta reissun aikana tällä saarella riittää varmasti - elä kuitenkaan jätä käymättä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti