sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Cozumel - risteilyalusten pysäkki



Cancunista Cozumelin-saarelle  pääseminen oli hieman mutkikkaampaa kuin Isla Mujeresille. Cozumelin saarelle ei nimittäin kulje lautat kuin Playa Del Carmenista. Niimpä hyppäsimme tuttuihin ADO-firman busseihin Cancunin keskustan bussiasemalta, joilla matka Cancunista Playa del Carmeniin kesti tunnista puoleentoista tuntiin ja maksoi 4 euroa suuntaansa. Yleensä ehdimme aina katsella Playa Del Carmenin menoa hetken ennen seuraavan lautan lähtöä ja siellä saikin usein ihastella erilaisia paikallisten esityksiä. Kohteliasta oli esityksen jälkeen jättää muutama ropo esittäjille.

Lauttamatka Playa Del Carmenista Cozumelin saarelle maksoi edestakaisin noin 18 euroa (300 pesoa) henkilöä kohden ja kesti noin 35 minuuttia. Nämä lauttamatkat olivat siitä hauskoja, että ainakin jokaisella kerralla kun me matkustimme lautalla, oli siellä livebändi soittamassa! Ei mikään ollut niin mukavaa kuin matkustaa mukavassa ilmassa lautalla ja kuunnella espanjalaista hittejä! Ihan jo pelkästään näiden esiintyjien vuoksi voin suositella lauttamatkaa Cozumelin saarelle ;) 


No miksi sinne Cozumelin saarelle pitäisi sitten mennä ? Syitä on varmasti monia ja meillä(kin!) kävi niin, että jouduimme tekemään vielä toisenkin reissun saarelle emmekä silti ehtineet nähdä kaikkea haluamaamme. Fiksua olisi ehkä ollut viipyä yö tai kaksi tällä kauniilla saarella ;) 


Ensimmäisellä saarivierailullamme halusimme ehdottomasti snorklaamaan, sillä ystävämme oli kehunut meille Cozumelin olleen upein paikka snorklailulle missä hän oli käynyt. Kiersimme aamupäivän tinkaamassa snorklausreissuja, jotka olivat mielestämme melko hintavia. Samalla onnistuimme löytämään paikallisten suosiman pienen taco-paikan, josta saimme varmasti reissun parhaat tacot ja ehkä ne edullisimmatkin ;) Joka tapauksessa snorklausreissusta päädyimme lopulta pulittamaan 30 euroa (500 pesoa) per henkilö mikä mielestäni oli sikahintainen, mutta parempaakaan hintaa emme löytäneet joten tällä oli mentävä. 

Snorklausreissu itsessään oli kyllä mainio. Oppaamme oli hauska kaveri ja viihdytti meitä monenlaisilla vitseillä reissun aikana. Snorklasimme kolmessa eri paikassa ja näimme kyllä paljon kaloja ja hienoa koralliriuttaa. Valitettavasti en silti voi sanoa, että tämä olisi ollut paras snorklauskokemukseni. Merivesi oli nimittäin hieman jopa kylmää ja viimeisellä snorklauskerrallamme kun lähdimme uimaan koralliriutan myötäisesti eteenpäin, toivoin jo että veneemme tulisi vastaan ja pääsisin lämmittelemään :D Lisäksi Thaimaan Krabilla olen snorklatessani nähnyt huomattavasti laajemman värikirjon kaloissa ja se kalojen määrä oli myös aivan toista luokkaa kuin täällä. Toisaalta taas paremmat näkymät tarjosi Cozumel kuin Bali merenpohjastaan. Summasummarum: jos snorklaat ensimmäisiä kertoja, ei Cozumel ole paha paikka ollenkaan tehdä se. Näet varmasti ja paljon! Jos taas olet snorklannut esim. Thaimaassa, voi olla, että Cozumelilla ei ole sinulle yhtä upeita elämyksiä annettavana. Snorklauksesta minulle vinkannut ystäväni tosin on edelleen ihmeissään, miten minä ajattelen asian näin. Hänen mielestään edelleen Cozumel on upein paikka missä hän on snorklannut. Mahdollista on, että meille ei vain osunut se paras snorklauspäivä :) 


Cozumelille palasimme tosiaan uudelleen muutama päivä myöhemmin, koska snorklauspäivänä emme oikeastaan ehtineet tehdä saarella mitään muuta. Tällä kertaa olimme päättäneet rohkeina vuokrata auton ja lähteä kiertämään sillä saarta omatoimisesti. Ja voi kuinka meitä huijattiin! :D Ei voi kuin nauraa jälkikäteen.


Jo ensimmäisellä reissullamme Cozumelin saarelle tingimme autojen hinnasta ja saimme mielestämme ihan kohtuullisen tarjouksen. Kun olimme tulossa saarelle uudestaan myöhästyimme Playa Del Carmenista lähtevästä lautasta ja meille jäi puolituntia luppoaikaa, jolloin eräs autonvuokraaja tuli kanssamme juttusille. Siinä aikamme kuluksi hänen kanssaan juteltuamme saimme sitten häneltä vielä edullisemman hinnan kuin olimme saarella saaneet. Muistaakseni hinta oli noin 50 euroa (800 pesoa) päiväksi plus polttoaineet. Kaikkien vakuutusten piti kuulua tuohon hintaan ja saisimme auton ennen risteilyalukselta tulevia tai muita lautalla olevia ilman jonotusta. Olisi pitänyt varmaan hälytyskellot soida, mutta ei soinut niin ei soinut ;)


Päästyämme jälleen huipun bändin säestyksellä lautalla Cozumelille, suuntasimme kartan avulla oikeaan autonvuokrauspisteeseen. Sieltäpä meille heti tarjottiin haluamamme laista autoa. Auto oli niin rutattu ja romutettu että liekö siinä oli yhtään suoraa pellinpalaa. Käskin ystäväni kuvata auton läpikotaisin, jotta eivät lähde meitä syyttämään auton tsiljoonista kolhupaikoista - tämä muutoinkin kannattaa Meksikossa tehdä aina jos vuokraat jonkin kulkupelin! Samalla siinä sitten itse autoa tiirailin ja totesin, että sen sisältä puuttuivat kaikki muoviosat ja kuskin paikalta näki käytännössä suoraan konehuoneeseen. Viimeinen niitti oli kun autossa ei toimineet turvavyöt - tottahan toki paikallinen poliisi olisi samantien sakottanut turistia tästä. 


Aikamme vuokraajan kanssa väiteltyämme hän lupasi meille toisen menopelin. Kiersimme autovuokraamon takapihalle ja sieltä löytyi ehkä hieman paremmassa kunnossa oleva samanlainen ajopeli, jossa ne turvavyötkin toimivat. Hieman arvelutti lähteä ajelemaan, mutta maksettu mikä maksettu, joten jospa se siitä lähtisi. Cozumelin keskustasta autolla ulos osaaminen oli yhden sortin taitolaji ja siellä liikennettä oli melkoisesti. Meksikossakin tuntuu olevan se tapa, että se menee risteyksestä ensin joka uskaltaa ja etukäteen meitä varoiteltiin, että jos kolari sattuu, häviävät paikalliset samantien kuin tuhka tuuleen.  Meinasi pienen maailman matkaajan silmäkulmaan tulla jo tippa, että ihan oikeastiko tällaisesta vielä maksan. Auton pakoputki kilkatti iloisesti kivisiin tienpintoihin..Vinkkinä muille, elä koskaan maksa vuokra-autosta ennenkuin näet sen Meksikossa ;)


Kun pääsimme pois Cozumelin keskusta-alueelta alkoi suu kääntyä hymyyn. Maisemat paranivat metri metriltä ja tiet olivat tyhjiä ja sai ajella juuri niin rauhassa kuin halusi! Pysähtymispaikkoja oli vähän väliä ja autokin tuntui pelaavan vaikka parhaat päivänsä se reppana jo nähnyt oli ;)


Kuten kartasta näkyy, Cozumelin saarta kiertää yksi kunnollinen tie. Eksymisvaaraa ei jälleen kerran siis ole, kun Cozumelin keskustasta on selvinnyt :) Pienemmät valkoisella merkatut tiet olivat hiekkateitä, joihin vuokraamossa ehdottomasti kiellettiin ajamasta autolla. Automme kunnosta päätelle joku muu siellä oli kyllä käynyt ajelemassa, mutta me emme uskaltaneet ottaa mitään riskejä rikkomalla selkeästi sanottuja sääntöjä Meksikossa ;)


Mahtavasta ilmasta ja toinen toistaan upeimmista maisemista nauttien ajelimme rauhassa pitkin Cozumelin saaren rannikkoa. Parissa pysähdyspaikassa totesimme, että hinnat olivat kyllä niinkuin Cancunin hotelli zonellakin - jenkkiläisille turisteille tarkoitettu. Yksi pieni limu maksoi parhaimmillaan 10-kertaisesti sen mitä Cancunin keskustan alueella. Jos olisi ollut fiksu, niin olisi varannut matkaan juomista Cozumelin keskusta-alueelta josta sitä vielä löytyi ihan järkeviin hintoihin.


Yksi hienoimmista pysähtymispaikoistamme Cozumelin saarella oli El Mirador - ranta. Ranta ei ehkä uimiseen ole se paras mahdollinen kalliomuodostelmiensa vuoksi, mutta upean näköinen se oli, mahtava! Aallot löivät komeasti kalliomuodostelmiin ja sitä näkyä olisi voinut seurata pidempäänkin. Tunnin pysähtymisemme aikana seikkailimme kalliomuodostelmilla kiipeillen ja ihastelimme paikkaa. Pitempäänkin olisi voinut viihtyä!


Ja siinä se meidän menopeli sitten on koko komeudessaan. Ei se näin kuvassa pahalta näytä, mutta ajaessa ei voinut erehtyä missä päin me mentiin kun melu oli sen mukainen ;) Näen siis ehkä tarpeelliseksi varoittaa teitä ystäväisenä uudestaan: elä koskaan maksa mitään vuokramenopelistä ennenkuin olet nähnyt sen ;)  Toisenkin varoittavan esimerkin voin kertoa meidän kanssa samassa hotellissa majoittuneista puolalaisista pojista, jotka Cozumelin saarella vuokrasivat skootterit kaikesta varoittelusta huolimatta. Yksi pojista oli sitten kaatunut skootterinsa kanssa ja siihen oli tietysti tullut jälkiä ja vähän piti käydä poikaa sairaalassakin paikkaamassa. Poikaahan ei sitten oltu päästetty pois Cozumelin saarelta ennenkuin hänellä oli antaa melko mittava summa rahaa skootterin omistajalle ja sairaalalle. Lopulta ymmärtääkseni poika jätti luottokorttinsa pantiksi saarelle, jotta sai poistua takaisin mantereelle. Onneksi kyseessä ei ollut loman viimeiset päivät vaan tämä puolalaisheppu ehti hoitaa asiansa kuntoon ennen kotiin paluuta..


Cozumelin kaltaisella saarella olisi voinut pysähdellä parin sadan metrin välein ihastelemaan rantaa, jonka ulkonäkö muuttui todella paljon rantatien varrella. Jos el Mirador oli kallioineen mahtipontinen ja näyttävä ranta, niin Cozumelilla oli paljon muutakin tarjottavaa. 


Pala sydäntäni jäi varmasti Cozumelin yhdelle rannalle, jossa ei oikeasti ollut ketään muuta kuin minä ja Tytti! Ranta oli niin siisti, vesi kirkasta ja upean smaragdin väristä. Rantaviinaa oli silmän kantamattomiin asti ja ranta oli mukavan matala, jolloin siinä oli mukava kahlata ja hyppiä aaltoja karkuun. Valitettavasti en ole varma, mikä Cozumelin rannoista tämä löytämämme paratiisi oli, mutta El Miradorista pohjoiseen päin jonkin matkaa. 

Tällä rannalla vietimmekin sitten lopun aikamme Cozumelin saarella. Kelloa tuli vilkaistua ja mietittyä, että vielä oli paikkoja joita halusi nähdä, mutta toisaalta vuokra-auto oli palautettava kello 17.00 mennessä, joten päätimme, että koska tällä rannalla viihdyimme, niin käytämme siihen sitten vähän enemmän aikaa.


Paratiisiranta täytyi lopulta jättää taakse. Ajoimme autolla takaisin Cozumelin keskustaan. Matkalla yritimme vielä pikaisesti pysähtyä San Gervasion Maya-raunioille, mutta paikka oli ehtinyt mennä jo kiinni kolmen maissa. Hieman harmitti, mutta toisaalta, meille jäi syy palata vielä joskus Cozumelin paratiisisaarelle. Kokematta jäi myös Tequila-tasting paikallisessa Tequila-tehtaassa, mutta ymmärrettävästi se ei sopinut yhteen autoilun kanssa kauhean hyvin ;)

Auto täytyi palauttaa tankki täynnä joten testattua tuli myös Meksikolaisten huoltoasemien palvelu joka kyllä pelasi. Tarkkaa summaa en muista kuinka paljon tankkiin upposi bensiiniä reissumme jäljiltä, mutta sen muistan, että meitä nauratti kovasti. Liekö siis kyse ollut muutamasta eurosta ;) Ja täällähän ei itse tarvinnut tankata vaan tankkaajatyypit hoitivat homman mallikkaasti.

Summasummarum: Cozumelin saarella riittää tekemistä ja nähtävää mikäli rakastaa upeita maisemia, snorklaamista ja raunioilla seikkailuja. Saari on risteilyalusten pysähdyspaikka ja sitä myötä varsin suosittu turistikohde, jonka kyllä huomaa keskusta-alueella pyöriessään, ei mitään halvinta hupia. Kuitenkaan en missään nimessä kadu kahta reissuani tälle saarelle, kolmannenkin olisin voinut tehdä sillä näkemättä jäi vielä saaren pohjoispää sekä kaikki saaren Maya-rauniot. Ja aina olisin valmis palaamaan löytämällemme paratiisirannalle <3  Rahankäytön kannalta fiksua voisi olla yöpyä saarella yö tai kaksi, jolloin olisi säästyänyt monet bussi- ja lauttamatka maksut, toisaalta taas, lauttamatkat olivat aina mahtavia kokemuksia upeine muusikkoineen ;)


Illan pimetessä palasimme lautalla Playa Del Carmeniin, jossa juuri sopivasti oli menossa jonkinlainen Maya-rituaalin näytös. Upea esitys valoineen ja äänineen kruunasi toisen reissumme Cozumelin saarelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti