sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Chicken-Itza - yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä


Chicken - Itza, Yucatanian niemimaan suurin muinainen Maya-temppeli, yksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä - se oli nähtävä! Mutta miten sinne pääsisi ilman, että täytyisi maksaa itseään aivan kipeäksi? ADO-bussifirma ei tässä tapauksessa käynyt, koska ADOlla kulki aamuisin kukonlaulun aikaan vain yksi bussi Chicken-Itzaan ja takaisin päin ei välttämättä yhtäkään sellaisella aikataululla, että raunioalueen ehtisi oikeasti kiertää. Paikalliset matkatoimistot pyysivät reissusta tinkimälläkin noin. 65 euroa/henkilö, joka tuntui aika pahalta maksaa. Onneksi maltoimme tämän reissun kanssa ja lopulta Cancunin Market 23 - ostosalueesta löysimme paikallisen retkien myyjän, jolta saimme tingattu reissun Chicken-Itzaan sisältäen pysähdyksen Valladoidin kehutussa kaupungissa sekä Ikil -cenotella lounaineen, hotellilta noutoineen  ja oppaineen hintaan 23 euroa (490 pesoa) per henkilö, joka tuntui jo sangen kohtuulliselta :) Toki valmiiksi varauduimme jo kunnon turistireissuun henkisesti..




Matka Chicken-Itzan alueelle Cancunista kesti muistaakseni noin 4 tuntia, joten pysähdys Valladoidilla oli ihan paikallaan. Lisäksi oppaamme hauskuutti meitä koko bussimatkan ajan, joten jo tässä vaiheessa turistibussiin hyppääminen alkoikin tuntua ihan hyvältä vaihtoehdolta. Opas oli varsinainen koomikko ja vatsa kippurassa koko bussi nauraa räkätti varmasti yli puolet menomatkastamme.  


Itse Valladoidista emme ehtineet nähdä mitään muuta kuin vanhan ison kirkon. Pysähdys oli nopea ja muuta kaupunkia ei tarvinnut kuvitellakaan ehtiä tutkivansa, joten en osaa valitettavasti sanoa olisiko siellä ollut enemmänkin nähtävää. Moni kaupunkia on ainakin kehunut, joten uskoa jaksaisin että sieltä löytyisi jotain hienoa, luvata en sitä toki voi ;) Hieman pientä seikkailijaa harmitti, mutta matka onneksi jatkui kohti muita mielenkiintoisen oloisia nähtävyyksiä :)


Seuraavaksi pysähdyimme Cenotella, jossa meillä oli mahdollisuus uimiseen. Ensimmäisenä meinasi naurattaa, meille luvattu Cenote Ikil tämä cenote ei todellakaan ollut. Pieni taustatutkimus osoitti, että taas turistia huijattiin ja meidät oli tuotu cenotelle, joka tunnettiin nimellä Samaal ;) En tiedä huomasiko muu turistilauma eroa, mutta meitä hieman harmitti.


Cenote Samaal oli kyllä kaunis avoin cenote ja hyvän tovin sitä ehti kyllä ihastella. Kovin turistipaikaksi se oli kuitenkin tehty ja sen vedessäkin näkyi jo turistimassojen uimareissut - vesi ei todellakaan ollut enää niin kirkasta mitä näimme joissain muissa cenoteissa. Me jätimme uimisen tällä kertaa väliin ja tyydyimme kiertelemään ja katselemaan. 


Jos joku on vaikka omatoimireissullaan matkalla kohti Chicken-Itzaa, voi tällä Cenotella vierailla ihan ominkin päin, jolloin siitä saa ehkä nauttia hivenen rauhallisemmissa merkeissä. Pääsyliput Samaan-cenoteen maksoivat reilu 2 euroa (50 pesoa) henkilö kohden ja sillä hinnalla sai myös käydä uimassa. Meillä toki matkamme hintaan sisältyivät pääsyliput, mutta vinkkinä niille jotka omatoimisemmin retkeilevät :) 


Cenote Samaalin lähettyvillä oli ilmeisesti toinenkin cenote, jolla olisi pitänyt jonkin matkaa jatkaa soratietä pitkin. Meillä ei valitettavasti riittänyt aika lähteä tutkimaan millainen cenote sieltä olisi löytynyt, kun turistibussi hönki jo pihalla lähtövalmiina. Jostain syystä minulla kuitenkin on kutina, että sieltä olisi voinut löytyä vähemmän turistien pilaama cenote ;)


Seuraavaksi pysähdyimme lounaalle perus turistiryhmille tarkoitettuun paikkaan, jossa alkoi myös se turisteille kaupittelu. Meistä oli kaikista napattu kuvat Valladoidin kirkon edessä ja painettu kuvat paikalliseen viinapulloon, jota meille kaupiteltiin. Hintaa en muista, mutta ihan periaatteesa jätimme ostamatta. Muutoinkin ruokapaikkamme täytti perus merkit siitä miten turisteja yritetään huiputtaa: oli alkuperäisiä Mayoja myymässä käsintehtyjä korujaan surullisin taustatarinoin. Samoja koruja sai toki mistäpäin Meksikoa tahansa huomattavasti huokeimmilla hinnoilla ;) Ruoka oli yllättävän ok vaikka buffet pöydästä sen noukimme.


Ja viimein pääsimme itse tämän reissun odotetuimpaan paikkaan Chicken-Itzalle, yhdelle maailman uudesta seitemästä ihmeestä. Taustatietona voin kertoa, että alkuperäiset maailman seitsemän ihmettä ovat kaikki jo tuhoutuneet siten, että me emmem pysty niitä enää näkemään. Siksi on päätetty uudet maailman seitsemän ihmettä, jotka vielä ovat meidän kaikkien nähtävissä. Chicken-Itza ei turhaan ole yksi näistä!


Oppaamme kertoi meille mielenkiintoisia asioita Mayoista, heidän elämän tavoistaan ja erityisesti Chicken-Itzasta. Itse päärakennus oli kiehtova etenkin näin matemaatikolle. Miten siihen aikaan on jo osattu rakentaa kaikki niin matemaattisesti oikein?


Opastetun esityksen jälkeen saimme jonkin aikaa seikkaillaksemme koko muinaisen kaupungin alueella. Voin kertoa, että se aika oli ainakin meille kahdelle aivan liian lyhyt. Juoksemalla kiersimme pääkohteet ja yritimme nauttia reissusta, mutta pikkaisen oli kiireen tuntua ;) Raunioalueelta löytyi cenote nimeltä Sagred. Tätä cenote oli käytetty jonkinlaisena uhrauspaikkana muinaisina aikoina. Komeudessaan se ei vetänyt vertoja oikeastaan yhdellekään muulle cenotelle joita olimme Meksikon matkan aikana nähneet, mutta historialtaan toki oli yksi kiehtovimmista. 


Summasummarum: Retki Chicken-Itzaan oli ainakin meille ehdoton, kun kerran Meksikossa olimme. Vaikka teimme tämän päiväretken täpötäyteen ahdetussa turistibussissa, oli se silti mielestäni hinta-laatusuhteeltaan sangen kelpo kamaa. Seikkailuille ei ollut ylimääräistä aikaa, mutta tärkeimmät asiat tuli kyllä nähtyä. Eikä meille tuputettu ruokapaikkaamme lukuunottamatta mitään ylimääräistä ;) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti