torstai 15. joulukuuta 2016

Koskenlasku - Telaga Waja

Minä ja luottomatkakumppanini Tytti valmiina laskuun!
 Balilla jos missä kannattaa käydä laskemassa koskea! Miksi? Syitä on monia.

Ensiksikin se on kohtuu edullista Balilla. Vaikka paikallisten matkatoimistojen esitteissä koskenlaskun hinnaksi sanotaankin 88 dollaria (noin 1 200 000 rupiaa), ei sellaisia hintoja missään nimessä kannata varautua maksamaan! Erään iltaseikkailumme aikana kyselimme koskenlaskun hintoja paikallisista retkimyyjiltä. Hinta vaihteli ja laajasti! Parhaan tarjouksen saimme lopulta aivan hotellimme vierestä olevalta myyjältä, 25 euroa (330 000 rupiaa) per henkilö. Hinta oli mielestämme varsin edullinen sisältäen kyyditykset hotellilta koskenlaskupaikalle, varusteet, tietysti itse koskenlaskun ja oppaan siihen sekä maittavan lounaan koskenlaskun jälkeen. Retken järjestäjänämme toimi Alam Amazing Adventures ja kaikki toimi erittäin hyvin :)

isoimmalla putouksella ;)
 Balilla voit valita kahdesta eri koskenlasku paikasta. Me valitsimme Telaga Waja - joen, jolla pituutta kertyi 14 km ja itse koskenlaskuun kului aikaa reilu 2 tuntia ilman, että mukaan laski matkoja, taukoja tai muita vastaavia. Telaga Waja-joki on määritelty koskenlasku asteikossa asteikolle 3-4 eli se ei ole tappavan tylsää tasaista menoa vaan sieltä löytyy mukavasti virtauksia, pieniä koskia ja sitten se pääpaikka: Bajingin pato, jossa pudotusta kertyy 4 metrin verran ;) Kannattaa olla tarkkana minkä yrityksen matkaan lähtee koskea laskemaan, sillä osa yrityksistä laskee kyllä tälläkin joella, mutta aloittaa matkansa vasta puoli välistä ;)

Bajingin padon pudotuksella
 Toinen syy miksi lämpimästi suosittelen koskenlaskua Balilla on se, että samalla pääset näkemään uskomattoman kaunista luontoa! Viidakkoja, vesiputouksia, kallioseinämiä sekä riisipeltoja, monenlaisia lintuja unohtamatta. Vaikka Telaga Waja-jokeen mahtuu sitä adrelaniinkin herättäjää, on siinä myös paljon rauhallisia pätkiä, joissa voit nauttia täysin rinnoin ympäröivän luonnon mahtavuudesta.

Jiihaa!
 Kolmas syy miksi Balilla kannattaa heittää pelastusliivit ja kypärät ylle ja hypätä kumiveneeseen on se, että tällä tavalla on mahdollista hankkia myös vähän jännitystä lomalleen ;) Olen aiemmin käynyt laskemassa koskea Thaimaan Krabilla ja siellä koskenlasku oli enemmänkin huumorilla höystettyä melomista. Täällä meloa ei juuri tarvinnut päästäkseen eteenpäin - toki sitten ohjatakseen - sillä koko ajan kävi mukava virtaus alaspäin. Alitimme siltoja ja kaatuneita puita joiden alla sai oikeasti lyödä maate veneeseen, että sieltä mahtui menemään, törmäilimme välistä kiviin ja kallioihin, mutta koko ajan silti oli turvallinen olo, sillä oppaamme selkeästi tiesi mitä hän oli tekemässä :) Turvallinen olo vaihtui kuitenkin melkoiseksi adrenaliiniryöpyksi kun lähestyimme Bajingin patoa. Valtava mylvinä kävi edessämme ja näytti aivan siltä, että joki loppuisi kuin seinään. Huh miten mahtava tunne oli laskea tuo 4 metrinen pato alas! ja selvitä siitä vielä hengissä :D Go Pro kameralleni meinasi käydä huonommin, kun se ryäsyksen voimasta tippui kypärästäni - onneksi kuitenkin kumiveneen sisälle, jolloin saimme sen pelastettua ;)
Pärskistä vaan Bajingin padolla ;)
 Yksi ainoa vahinko meinasi meidän reissullemme mahtua ja sekin oli täysin minun omaa typeryyttäni. Yhdessä kohtaa jokea on pakko hypätä pois kumiveneestä ja kulkea hetki maata myöten, koska edessä on niin kova putous, että sitä ei voi laskea - ainakaan tällaiset keltanokat. Muut hyppäsivät rannalle veneestä, mutta minä kuvittelin että siinä kohden olisi niin matalaa että voisin hypätä suoraan veneestä veteen. No niinhän minä sitten tein ja yhtäkkeä olinkin kainaloihin asti vuolaasti virtaavassa koskessa, joka nykäisi samantien kenkäki matkaansa. Lähellä oli, ettei suomalainen tyttökin mennyt mukana, mutta onneksi oppaamme oli hereillä ja ehti napata minusta kiinni. Voin kyllä kertoa, että tuollaisessa virtauksessa en ole vielä koskaan yrittänyt seistä! Vink Vink : älä nouse veneestä missään muualla kuin siellä missä opas antaa siihen luvan.
Hengissä ollaan!
Summasummarum:
Älä missää koskenlaskua Balilla! ;)

HUOM! kannattaa huomioida sadekauden aiheuttamat vaihtelut koskenlaskupaikkoihin. Meidän matkamme ajoittui maaliskuuhun, jolloin Telaga Waja-joki oli parhaassa laskukunnossaan. Tiedän kuitenkin, että esimerkiksi tuttava pariskuntamme vieraili Balilla elokuussa, jolloin tälle joelle ei ollut mahdollista päästä laskemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti