torstai 15. joulukuuta 2016

Kuta - vinkit turistille

Kutan alueen kartta
Majoittumisvinkkejä:

hotellimme parvekkeelta kuva sisäpihalle

Kutalla seikkaillessamme tulimme huomanneeksi, että moni asia oli sitä paremmin mitä kauempana olit Kutan rannan suuntaisesti rakentuneesta jenkkituristialueesta ;)  Ruoka oli parempaa, hierojat tasokkaampia sekä hintataso rutkasi alhaisempi ;) Me majoituimme Bakung Sari Kuta resort- hotellissa, jota voin suositella lämpimästi. Hotelli sijaitsi aivan Kutan turistialueen laidalla.

Kutan katuja

Rahanvaihto:

Kutalla onnistuu sekä nostaa rahaa automaateista sekä vaihtaa rahaa paikan päällä. Vaihtamalla rahat paikanpäällä voit saada huomattavan hyvän kurssin. Kutan turistialueella on rahanvaihtomahdollisuuksia lähes joka kadulla. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, koska liian hyvä kurssi yleensä viittaa siihen, että sinua on tarkoitus huijata. Meillekin kävi näin yhdessä rahanvaihtopisteessä. Vaihdoin kerralla rahaa 300 euron ( 4 000 000 rupian) verran. Tiedän, hieman rohkeaa, mutta olimme jo aiemmin vaihtaneet samanlaisen summan ilman ongelmia hyvällä kurssilla. Tällä kertaa olin kuitenkin yksin vaihtamassa rahojani. Rahanvaihtaja laski minulle selkeästi neljään pinkkaan rahat, kuhunkin yhden miljoonan. Hotellille palattuani rupesin laskemaan rahoja, että laitan puolet tallelokeroon, mutta vaikka kuinka laskin, sain aina summaksi 3 000 000 rupiaa. Ei kettu, minua oli huijattu! Tomerana tyttönä nappasin luottomatkakumppanini Tytin matkaan ja lähdimme juoksujalkaa takaisin rahanvaihtopisteelle. Savu korvista nousten annoin rahanvaihtajan kuulla kunniansa. Mystistä oli kuitenkin kun rahanvaihtaja alkoi uudestaan laskea ojentamaani rahapinkkaa, siitä löytyikin jälleen se 4 000 000 rupiaa kuten kuuluikin ;) Taitava silmänkääntäjä. Tällä kertaa teimme kuitenkin niin, että aina kun hän laski minulle miljoonan pöydälle, annoin sen Tytille. Lopulta kaikki 4 miljoonaa rupiaa olivat Tytin kourassa, hymyilimme kauniisti ja poistuimme paikalta rahanvaihtajan jäädessä huutamaan peräämme, että ei voikaan vaihtaa rahoja nyt ja että saisimme euroni takaisin ;)

Jos siis vaihdat rahaa kadulla, elä koskaan tee sitä yksin ja ole tarkkana :)

Pankkiautomaatteja löytyi hieman huonommin, mutta rahaa nostamallakin pärjäsi vallan mainiosti, jos ei halunnut ottaa riskiä joutua huijatuksi.

Kutan katukuvaa sateen jäljiltä (C) Terhi Tuovinen

Liikkuminen

Kutalla kuten koko Balilla ei oikein taida olla minkäänlaista toimivaa julkista liikennettä. Muutoinkin liikenne on varsin kaoottista ja tiestö paikoittain erittäin huonossa kunnossa.

Me päädyimme palkkaamaan reissuillemme kuljettajan ilmastoidulla autolla. Neljän hengen seurueella tämä oli sangen edullinen vaihtoehto ja pääsimme kulkemaan juuri sinne kuin halusimme ja viipymään juuri niin kauan kuin halusimme. Esimerkkinä maksoimme noin 30 euroa (400 000 rupiaa) kuljettajasta ja ilmastoidusta autosta polttoaineineen koko päiväksi kiertäessämme useita turistinähtävyyksiä aina Batur-vuorelle asti, jolloin hintaa per henkilö kertyi alle 8 euroa ;)

Hintataso

Bali on hintatasoltaan ehdottomasti edullisin maa, jossa olen vieraillut. Tottakai täälläkin osataan turisteiltä pyytää kovia hintoja, etenkin Kutan rannan suuntaisesti rakennettu jenkkien turistialue, on hinnoissaan ihan Suomen tasossa. Sen sijaan kun astut kadun tai toisen sisämaahan päin, on kaikki naurettavan halpaa :) Alla esimerkkejä perushinnoista, joita me maksoimme reissumme aikana:

1h hieronta, alle 4 eurosta 10 euroon jos halusi jotain spesiaalimpaa (54 000-150 000 rupiaa)
Coca-Cola ravintolassa 0,60 e (9 000 rupiaa)
Bintang-olut ravintolassa 1,40 e (20 000 rupiaa)
tuorepuristetut mehut 0,80 e (12 000 rupiaa) Älä missää näitä! :)
paikallinen pikaruoka (riisi + uppopaistettu kana + juoma) 0,70 e (10 000 rupiaa)
pääruoka ravintolassa 2-3,5 euroa (28 000 - 50 000 rupiaa)
kuljettaja + auto + polttoaineet koko päiväksi n. 30e (400 000 rupiaa)


Ostoskeskukset:

Bali Discovery Shopping Mall
Balilta löydät ostoskeskukset kaikilla herkuilla, mikäli olet merkkivaatteiden ja tarvikkeiden perässä. Näitä on muunmuassa Kutan rantakadulla sijaitsevan Discovery Shopping Mall ja Beachwalk Mall. Beachwalk Mall sijaitsee aivan jenkkien turistialueen keskellä vain kivenheiton päässä Kutan rannasta. Täältä löydät kaikki mahdolliset merkkiliikkeet, joita vain osaat kaivata. Hintataso näissä tottakai on sen mukainen, että merkit ovat aitoja. Tinkimistaitoja ei tarvita, sillä hinnat ovat kiinteät.

Bali Beachwalk Mall
Mikäli haluat käydä siellä, missä paikallisetkin käyvät, suosittelen seikkailemaan Jl Legian kadulle, jolta me löysimme pari erittäin edullista isompaa ostaria. Kuulimme myös, että etäämpää olisi löytynyt vielä suurempia paikallisten ostareita, mutta ne jäivä meillä tällä reissulla käymättä, koska shoppailu ei ollut reissumme päätavoite ;)

Terhi Kutan kaduilla shoppailemassa
Kutan kaduilta löydät myös monenlaisia pieniä liikkeitä sekä paikallisiä myyjiä, jota myyvät turisteille suunnattua tavaraa kohtuu edullisesti, etenkin jos jaksat tinkiä :) Rannan etelänpuoleisen sisäänkäynnin luona on kohtuullisen kokoinen basaari alue, josta voi tehdä edullisia löytöjä etenkin vaatteiden osalta :)

Ruoka

Aamupalaa hotellillamme
Ruoka oli yksi syy, miksi rakastuin Baliin! Etenkin, koska se oli niin halpaa, että joka päivä pystyi keveästi syömään vaikka sen 5 ruokalajin illallisen ilman että juuri huomasi lompakon keventyneen. Ja ne hedelmät- en ollut edes tiennyt kaikkien sellaisten hedelmien olemassaolosta joita tällä reissulla sain maistella. Lähes kaikki tilaamamme ruoka oli oikeasti hyvää ja valikoima laaja. Paikalliset indonesialaiset ruoat olivat erittäin maittavia ja edullisia kuten myös kaikki kalaruoat joita tilasimme. Halutessasi löysit myös perus burgerit, pastat ja muut länkkäreiden herkut edullisilla hinnoilla. Alla hieman kuvasatoa ravintolaruoista reissumme aikana :)

Karvahedelmä :)

Mereneläviä
Indonesialaista ruokaa

Nam nam :)

Jäädytettyä jogurttia - tästä muuten sai maksaa ihan Suomen hinnat ;)


Salaattejakin söimme ihan ilman mitään ongelmia.

Indonesialaista ruokaa

Chicken curry

Tajuttoman hyvä liha-annos

ja ne mehut! Ah, näitä on niiiin ikävä!

Indonesialaista ruokaa


Kieli:

Kutalla pärjäsi erittäin hyvin englanninkielellä. Samoin kaikissa vierailemissamme paikoissa. Jotkut autonkujettajat eivät puhuneet ihan niin hyvää englantia, mutta hekin ymmärsivät enemmän kuin osasivat itse puhua.


Iltaelämä

Iltaelämää, taustalla pommi iskun muistomerkki

Iltaelämä tietyillä alueilla Kutaa oli erittäin vilkasta. Jenkkin pääkatu Hard Rock Cafeineen ja muine paikkoineen oli vilkas kellon ympäri. Mikäli etsit nimenomaan tanssipaikkaa, löydät niitä varmasti rantakadulta, mutta kiihkein yöelämä on kuitenkin siellä, missä aikanaan tehtiin pommi-iskukin turistien sekaan. Me emme juuri iltaelämään sen paremmin perehtyneet, muutakuin kävimme kerran tai kaksi seuraamassa miltä se meno siellä näytti ;)





2 kommenttia: