tiistai 13. joulukuuta 2016

Tanah Lot

Tanah Lot
 Tanah Lot on yksi Balin kehutuimpia nähtävyyksiä enkä voi yhtään sanoa, että sitä olisi kehuttu turhaan. Uskomattoman upea paikka, jossa nousu- ja laskuvesi luovat paikalle entistä enemän hohtoa. Ennen itse Tanah Lotin kehumista kerron teille myös pienen salaisuuden, jossa voitte vierailla mikäli matkustatte Kutalta Tanah Lotille oman kuljettajanne kanssa ;)

Pura Batu Ngaus
 Pura Batu Ngaus on pieni temppeli keskellä aallokkoa hieman Tanah Lotista eteläänpäin. Tämä temppeli oli niin salainen, että edes kuljettajamme ei tiennyt sen olemassaolosta. Saimme vakuuttaa kuskiamme useaan otteeseen, että jatkaa vain ajamista ohjaamaamme suuntaan ja kun pääsimme perille, oli kuskikin ihan hämmästykissään, että hän ei ollut tiennyt tällaisen paikan olemassaolosta niin lähellä Tanah Lotia. Osa paikan charmia oli ehdottomasti se, että siellä ei ollut ketään muita kuin me ;)


Temppelin ympärillä oli mahtavia kalliomuodostelmia meressä, joihin aallot löivät melkoisella jylinällä aika ajoin. Aaltojen leikkiä kivillä olisi voinut seurata vaikka kuinka pitkään! Mahtava tunne oli myös seistä kallion laidalla ja antaa aallon tyrskyjen vilvoittaa matkamiestä.

Aalloniskuja ihailemassa lavakivillä

No miten me turistit sitten löysimme tähän paikkaan? Olenko jo kertonut teille maailman parhaasta harrastuksesta, geokätköilystä? ;) Bali oli ensimmäinen kohteeni euroopan ulkopuolella, jossa päätin kokeilla miten geokätköily sujuu ulkomailla ja tämä paikka on yksi niistä hedelmistä, joita tämän harrastuksen puitteissa sain nauttia. Voin lämpimästi suositella, mutta samalla suosittelen myös tutustumaan geokätköilyn ohjeisiin, jotta tiedät miten oikeaoppisesti geokätköjä kuuluu etsiä :)

Pura Batu Ngaus
 Autokuskiltamme yritimme jo vähän tingata aiemmin neuvottelemaamme hintaa, kun näin hienon paikan hänellekin näytimme. Vinkkasimme vielä, että kuskin kannattaisi pitää paikka salassa muilta ja tuoda vain omia kyyditettäviään tänne matkalla Tanah Lotille ja kerätä näin extrapisteitä itselleen ;)

Tanah Lotilta

Salaiselta temppeliltämme jatkoimme matkaa itse Tanah Lotille. Sisäänpääsy tälle alueelle maksoi noin 1,5 euroa ( 20 000 rupiaa) henkilöltä. Vaikka alueella sijaitsi pyhiä temppelitä, sai täällä kulkea omissa vaatteissaan toisin kuin kaikissa muissa temppelialueissa, joissa sarongin pitäminen oli pakollista.

Ihailemassa Tanah Lotin maisemia (C) Tytti Luikku
 En voi sanoin kuvailla miten kaunista täällä oli. Kuvat eivät riitä kertomaan sitä. Vaikka turisteja oli alueella paljon, se ei silti tuntunut ahdistavalta sillä Tanah Lotilla riittää tutkittavaa ja alue on laaja, jolloin sen oman rauhansakin kyllä löytää jos niin haluaa :) Moni tähtää tänne katsomaan auringon laskua, joten jos haluat välttää suurimmat turistimassat, on ehkä aikaisempi käynti aika suotavampi, silloin tosin menetät osan Tanah Lotin taiasta, sillä laskuveden aikaan on ainoa hetki, jolloin itse temppeliin on mahdollista päästä sisälle ;)

Täällä tapasimme myös lisää eläinystäviä ;)
Ihmiset odottamassa laskuvettä
 Pitkään ihmettelimme miksi saarella olevan temppelin kohdille alkoi kerääntymään ihmisiä mantereen puolelle. Mitä pitemmälle kello kävi, sitä sankemmaksi muuttui väkimäärä. Valokuvaavatko ne itseään? Mitä ne oikein touhuavat?
Ihmisiä odottamassa laskuvettä

 Ihmettelyjemme lomassa lähdimme seikkailemaan lähimaastoon ja huomasimme, että täältähän löytyi kunnon näköalaravintolat ja turistikadutkin, hinnoiltaan vain sen mukaiset että emme jääneet kokeilemaan niiden antia ;) 

Tanah Lot laskuveden aikaan


Takaisin päin palatessamme tajusimme, että laskuvesi oli avannut kulkureitin tuohon saaritemppeliin. Jarmo ja Terhi sinne reippaina lähtivätkin hakemaan munkin siunausta itselleen ja kauniit kukat ja otsamerkit päässään palasivat hetken päästä takaisin ;)

Tanah Lotin alueelta

En ihmettele, että tämä paikka on saanut pyhän statuksen. Uskomatonta miten aikanaan on tuohon saareen temppeli rakennettu ja osattu tehdä se niin, että vielä vuosisatoja myöhemmin lasku- ja nousuvedet päättävät sen, milloin temppelii pääsee sisälle. 

Portaat Tanah Lotin rannalle

Tanah Lotin alueelta löytyy myös pieni ranta, josta jo Balin rannat -postauksessani kerroinkin. Rannalle pääsee jyrkähköjä portaita pitkin ja laskuveden aikaan se on oikein mukava kahluuranta. Pääosin sitä käyttävät kuitenkin paikalliset surffarit kulkureittinään surffaamaan tanah Lotin edustalle. Sekin on muuten melkoisen hienon näköistä, joten siitä syystä taas suosittelen vierailemaan täällä myös nousuveden aikana ;)

Tanah Lotin ranta

 Laskuvesi paljasti alueen rannoilta myös paljon muuta pientä mielenkiintoista kuten rapuja, mystisiä reikiä kalliossa ja kaikenmaailman pieniä vesieliöitä. Joten jos sinussa asuu pieni biologi, niin tuijota välistä maisemin lisäksi myös maantasoon ;)

Tanah Lotin rapuja
Summasummarum:
Älä Missaa Tanah Lotia! ;)

1 kommentti: