tiistai 11. joulukuuta 2018

Mauritius - vinkit turistille

Rahanvaihto/Automaatit:

Mauritiuksella rahanvaihto mahdollisuudet ja automaattien lukumäärä riippuu pitkälti siitä missä päin saarta vierailet. Kannattaa siis hieman etukäteen varautua tämän asian kanssa :)

Rahanvaihto onnistuu näppärästi saapuessasi lentokentälle. Siellä oli selkeästi paras kurssi. Mikäli aiot vaihtaa rahaa muualla saarella, niin varaudu siihen, että sinulla tulee olla mukanasi passi. Rahanvaihtopisteitä löytyy suurimmista kaupungeista isojen pankkien yhteydestä ja osa hotelleista pystyy myös suorittamaan rahanvaihtoa - tietysti hieman heikommalla kurssilla. Myös casinoita kannattaa kokeilla mikäli viralliset rahanvaihtopisteet ovat jo sulkeutuneet, siellä ei passia paljon kyselty vaihdon yhteydessä ;)

Pankkiautomaatteja löytyy maasta runsaasti. Yleisesti kaikkien isompien supermarkettien yhteydestä sekä tietysti pankkien lähettyviltä.

Maassa hyväksytään myös eurot aika yleisesti turismin seurauksena. Retkiä, kuljettajia ja majoituksia pystyy huoletta maksamaan euroilla ja moni euron hyvän kurssin vuoksi mieluummin niitä ottaakin vastaan kuin Mauritiuksen rupiaa ;) Meille turisteille ei ole merkitystä kummalla valuutalla asioita maksaa, sillä hinta on tismalleen sama käytitpä kumpaa valuuttaa tahansa.

Isoimmissa turistipaikoissa myös kortti hyväksytään usein maksuvälineenä.

Liikkuminen:

Mauritius on pieni saari: pohjoisesta etelään linnuntietä 65 km ja lännestä itään linnuntietä 45 km. Tiestö on hyvä kuntoista ja lukuunottamatta pääkaupungin Port Louisin ruuhkia, on matkanteko sujuvaa. Liikkuminen onnistuu monenlaiseen makuun sopivalla tyylillä: taksilla, vuokra-autolla, pyörällä, sähkö-pyörällä, skootterilla tai busseilla. Metrokin on valmistumassa!

Matkamme aikana kokeilimme näistä vaihtoehdoista fillaria, bussia sekä paikallisen oppaan ajamaa autoa. Ainoa asia joka ratkaisee on varmasti se hinta, mutta budjetti matkalainenkin selviää täällä erittäin sujuvasti :)

Liikkuminen pyörillä: Fillarit voi saada ilmaiseksi majoituspaikastaan kuten meille onnekkaille kävi. Liikkuminen pyörillä ei siis maksa mitään ja matka taittuu joutuisasti paikasta toiseen. Me kävimme matkamme aikana kaksi pyöräreissua, joissa matkaa kertyi noin 20 kilometriä päivälle. Pyöräily maassa on kohtuu turvallista. Muu liikenne väistää pyöräilijää, kunhan itse muistaa pyöräillä siellä oikealla puolella tietä - eli Mauritiuksella vasemmassa laidassa ;) Keskusta alueilla tuntui pyöräily alkuun hankalalta kun yritimme tehdä sitä kapeilla kävelykaduilla, mutta kun ymmärsimme, että pyörät täällä kuuluvat autotielle niin ei ongelmia enää ollut. Mikäli oma kunto mietityttää niin sähköpyöriä on vuokrattavissa useissa paikoissa saaren turistikohteita.

Skootteri ei tällä erää ollut meidän matkakumppanimme ja niitä näkyi liikenteessä melko vähän. Niitäkin kuitenkin oli mahdollista saada vuokralle.

Vuokra-auto on varmasti varteenotettava matkakumppani Mauritiuksella sillä tieopasteet ovat selkeitä ja jos on itse viitsinyt etukäteen nähdä vaivan selvittää, missä sijaitsee mikäkin nähtävyys niin vuokra-autolla saa liikkua täysin oman aikataulunsa mukaan. Huomaathan kuitenkin, että Mauritiuksella liikenne on päinvastainen Suomeen verrattuna, joten vuokra-autosi ratti tulee olemaan sillä "väärällä" puolella ;) Parkkipaikkoja on runsaasti ja liikenne on järkevää. Vuokra-auto pitäisi saada noin 700-900 rupialla (17.5-22.5 euroa) päiväksi. Polttoaineen hinta on noin 1-1.25e/litra.

Takseista en valitettavasti voi kertoa kovin hyvää omien kokemusteni perusteella. Kaikki muu tässä maassa olikin niin mahtavaa, että kyllähän se yksi mätäpaise täytyy joukosta löytyä ;) Takseja emme juuri kyllä käyttäneet kuin lentokenttäkyyteihin sekä yhden kerran jäätyämme nalkkiin Port Louisiin bussien lopetettua kulkemasta, mutta muilta turisteilta kuulimme myös hieman ikäviä tarinoita paikallisista taksikuskeista. Heillä tuntuu olevan tapana viedä turisti ihan jonnekin muualle kuin mihin hän pyytää: edullisen ruokapaikan sijasta kaverin kalliiseen ravintolaan, basaarin sijasta isoon ostoskeskukseen. Lisäksi hinta kannattaa sopia erittäin selkeästi etukäteen niin polttoaineen kuin kuluneen ajankin osalta, nämä osaavat riistää turistin rahat - valitettavasti. Meillä esimerkiksi taksin kanssa sovittu hinta muuttui kun hyppäsimme kyytiin ja taksikuski ehti ajaa hieman syrjempään. Vaihtoehtoina oli maksaa alkuperäistä kovempi hinta tai jäädä sinne jonnekin ja toivoa että joku muu kyyti löytyisi ;)
Taksi lentokentältä Riambeliin maksoi 1200 rupiaa (30 euroa) ja kyyti Pereyberestä pohjoisesta lentokentälle 1600 rupiaa (40 euroa). Taksi Port Louisista Pereybereen 600 rupiaa (15 euroa) pitkän taistelun jälkeen ;)

WC:t

Mauritiuksella on hyvä tasoiset WC-tilat lähes kaikkialla. Jopa huoltoaseman WC:t olivat varsin käyttökelpoisia :) 

Hintataso:

Mauritiuksella on maine kalliina luksuslomakohteena, mutta hintatasoltaan maa ei todellakaan ole sitä, jos vain elät viisaasti ;)

Ruoka etelässä:
- Biryani (riisiä, nuudelia, lihaa, perunaa) katukojusta 100 rupiaa  (2,5 e)
- 2 kpl Pharatas (suolainen lettu täytteellä) + 0,5l limukka katukojusta 85 rupiaa ( 2,1 e)
- Mine frites (mauritiuslaiset paistetut nuudelit) paikallisten ravintolassa 60 rupiaa (1,5 e)
Etelässä emme osuneet yhteenkään ravintolaan jossa olisi ollut turisteja, joten sellaisten hintoja en osaa valitettavasti sanoa ;) Mutta paikallisten ruoka oli hyvää ja annokset isoja :)

Ruoka pohjoisessa:
- samosas (täytetty uppopaistettu pikkusuolainen) katukojusta 4-5 rupiaa kappale (n. 10 senttiä)
- samosas kahvilasta 15 rupiaa kappale (0, 40e)
- pharatas (suolainen lettu täytteellä) katukojusta 50 Rupiaa (1, 2e)
- jäätelö jäätelöautosta 25-75 rupiaa (0,6 -1,9 e)
- hampurilainen + ranskikset + olut ravintolassa 280 rupiaa (7 e)
- alkupala + kalaa pääruoaksi 320 rupiaa ( 8 e)
- sitruunakanaa + ranskalaiset 250 rupiaa (6, 2 e)

Hinta esimerkkejä supermarketista: (Winners)
- 5 sämpylää 22 rupiaa (0,50 e)
- pieni juustopala 60 rupiaa (1,5 e)
- jogurtti 13,5 rupiaa (0, 30 e)
- 1,5 L vesipullo 17,95 rupiaa (0, 40 e)
- 0,5 L sprite/cokis/fanta 26 rupiaa (0, 60 e)
- tupakka-aski Pallmall 145 rupiaa (3, 6 e)
- tupakka-aski Dunnhill 270 rupiaa (6, 7 e)
- smirnoff ice pullossa 54 rupiaa (1, 3 e)
- tonnikalapurkki 27,95 rupiaa (0, 70 e)
- pieni sipsipussi 50 rupiaa (1, 2 e)

Ostokset Port Louisin basaarissa: (tinkaamatta)
- legginsit 150 Rupiaa ( 3,7 e)
- mekko 200 rupiaa ( 5e )
- kaunis naisten paita 200 rupiaa ( 5e )

Retket:
Kuljettaja päiväksi (sis. auto ja polttoaineet) : 50-85e riippuen päivän kestosta
Auton vuokra päiväksi: 700-900 Rupiaa (17-22 e)
Ile Aux Cerfs - saariretki pikaveneellä Grand Baiesta, sis. lounas ja juomat 1200 Rs (30 e)
3 saaren saari retki Grand Baiesta katamaraanilla, all inclusive 1000 Rs (25 e)

Bussi:
- Pereybere -> Grand Baie 24 rupiaa (0,60 e)
- Mont choisy -> Pereybere 36 rupiaa (0,90 e)
- Pereybere -> Port Louis 36 rupiaa (0,90 e)

Taksi:
- lentokentältä Riambeliin 1200 rupiaa (30 e)
- Pereyberestä lentokentälle 1600 rupiaa (40 e)
- Port Louisista Pereybereen 600 rupiaa (15 e)

Ostokset:

Mauritiukselta löytyy ostosparatiiseja jokaiseen makuun. Halusitpa sitten isoon ostoskeskukseen, josta löytyvät kaikki maailman merkkivaatteet vai käytitkö mieluummin eurosi paikallisella basaarilla paikallistenkin suosimiin tuotteisiin.

Isoimmat ostoskeskukset löytyvät Port Louisista mutta niitä on myös itä-rannikolla sekä Curepipessä kiitettävästi. Ostoskeskusten hintataso on pitkälti Suomen kanssa samoissa linjoissa. Basaareita löytyy myös useammasta paikasta. Port Louisin basaariin tutustuimme paikan päällä ja siellä hintataso oli erittäin edullinen ilman minkäänlaista tinkimistä mikä sopi ainakin meidän makuumme oikein hyvin ;)

Kieli:

Mauritiuksella puhutaan sujuvasti ranskaa sekä englantia. Mauritiuslaisten oma kieli on kreoli, joka on eräänlainen johdannainen ranskan kielestä. Sitä sinun ei kuitenkaan tarvitse osata - elä huoli! Tämä on maa, jossa englannilla pärjää täysin! Toki paikalliset kokevat mukavana sen, jos jonkin sanaan osaat ranskaksikin heittää :)

Iltaelämä:

Me emme ehtineet tutustua Mauritiuksen yöelämään kovinkaan hyvin. Kuitenkin isoimmista turistikohteista löytyy bilemestoja varmasti jokaiseen makuun. Jos käytte, niin kertokaahan terveisiä menetimmekö jotakin? ;)

Rannat:

Olen kirjoittanut Mauritiuksen rannoista ihan oman blogipostauksen, johon pääset tästä.

Paratiisisaarelta löytyy rantoja jokaiseen makuun. Rauhallisia lagoonimaisia poukamia sekä sitä menoa ja melskettä sitä haluaville.  Etenkin viikonloppuisin ovat kaikki saaren julkiset rannat täynnä paikallisia. Heidän menoaan on mukava seurata joten suosittelen ehdottomasti eksymään jollekin julkiselle rannalla lomapäivien aikana. Viikolla nämä samat rannat saattavat olla täysin autioina, vain sinä ja matkakumppanisi siellä tallustelemassa.

Lyhyesti: Mauritiukselta löytyy ranta jokaiseen makuun. Tämä maa on rantalomailijan paratiisi <3

Tupakka/alkoholi:

Mauritiuksella saa tupakkaa ja alkoholia marketeista vapaasti. Alkoholi on huomattavasti Suomen hintoja alhaisempaa. Tupakan hinta riippuu pitkälti merkistä.

Moskiitot:

Mauritiuksen rannikolla ei ole moskiittoja. Valtio on tehnyt järjestelmällistä työtä moskiittojen pois kitkemiseen saarella. Kuitenkin, jos menet keskemmälle saarta esimerkiksi vesiputouksia tutkimaan, niin kannattaa varata matkaan moskiitto myrkkyä sillä siellä näitä inhoja verenimijöitä löytyy jonkin verran. Moskiittojen määrä sisämaassakin riippuu täysin siitä missä olet ja millainen ilma on sattunut olemaan. Keskimaan kaupungeissa ei moskiittoja näkynyt, mutta tosiaan metsiköissä niitä ilmestyi - etenkin sateiden jälkeen.

Hämyheikki Rochesterin vesiputouksella

Muut itikat ja eliöt:

Mauritiuksella voi turisti seikkailla sangen rohkeasti niin vesistöissä kuin viidakoissakin. Mauritiuksella ei ole myrkyllisiä eläimiä tai hyönteisiä, joten sangen huoleton voi olla :) Meressä kuitenkin voi olla autioilla rannoilla merisiiliä, joiden piikit voivat pistää ikävästi kuten matkakumppanilleni Annalle kävi ;)  

Majoittuminen:

Mauritiuksella löytyy majoitusvaihtoehtoja jokaiseen makuun. Tietyt alueet ovat täynnä 7-tähden luksusresortteja niitä halajaville, mutta ympäri saarta löytyy myös edullisempaan budjettiin sopivia hotelleja, hostelleja sekä kotimajoitusta. Mikäli varaat majoitukseksi yksityistä villaa tai vastaavaa, kannattaa kuitenkin olla hieman varovainen sillä ainakin meitä kohtasi melkoinen sotku ;)

Me varasimme majoitukseksemme alunperin kaksi villaa. Yhden etelästä ensimmäiseksi viikoksi ja toisen pohjoisesta toiseksi viikoksi. Etelän villan kanssa kaikki sujui alusta asti hyvin ja villan omistaja oli meihin hyvissä ajoin yhteydessä Suomen puolelle. Sen sijaan pohjoisen villa peruttiinkin meiltä ihan yhtäkkeä vedoten vääriin hintoihin ja remonttiin. Paniikissa varasimme uuden villan pohjoisesta perutun tilalle koska lähtöömme oli enää reilu viikko. Uuden villan omistajat halusivat että lähettäisimme heille puolet vuokrasummasta etukäteen KIRJEELLÄ. Arvata saattaa, että tähän emme suostuneet ja silloin saimme kuulla, että emme saisikaan kyseistä villaa koko varaamallemme viikolle koska sekin olisi menossa remonttiin. Tässä vaiheessa otin yhteyttä booking.comiin jonka kautta olimme varauksemme tehneet ja jonka palveluun olin ollut tyytyväinen jo vuosien ajan. Bookingista luvattiin perehtyä asiaan ja lopulta sitä oltiin ratkaisemassa niin, että meidän tulisi lähettää shekki villan omistajalle kirjeitse koska hänellä ei ollut pankki yhteyksiä suoraan bookingiin. Booking.com lupasi kuitenkin taata shekkini jos jotain ongelmia ilmenisi. Melko nolona sain olla kun Suomen pankista sitten shekkiä kyselin, kun ei sellaisia ole ollut Suomessa käytössä enää vuosiin ;) Uutta yhteydenottoa bookingiin, joka ystävällisesti järjesti peruutuksen tuohon villaan ilman lisäkuluja vaikka olimme varanneet sen ehdoilla - maksua ei palauteta. Kaksi päivää ennen lähtöä piti sitten kiireellä varata jokin majoitus ja päädyimme hostelliin.

Etelästä voin lämpimästi suositella Villa C10 Riambelista, läheltä Surinamia ja Souillacia. 385e/viikko mahdollisti 7 hengen majoittumisen villaan, josta löytyi 3 kerrosta lukuisine suihkuineen ja WC-tiloineen sekä oma päivittäin puhdistettu uima-allas piha-alueelta. Villan omistaja Ashutos Canaye on paikallinen nuori mies, joka villan vuokraamisen lisäksi tarjoaa erilaisia retkipalveluita ympäri saarta. Lämpimästi voin suositella myös hänen retkipalveluitaan. Hän ei ehkä ole halvin, mutta sitten taas hän vie turistit sellaisiinkin paikkoihin joihin ei välttämättä muuten osaisi mennä. Ajalla ei ole merkitystä ja kaikkialla sai olla ihan niin kauan kuin itsestä hyvältä tuntui. Lisäksi Ashutosh opasti meidät paikallisten suosimiin ravintoloihin jossa saimme maistaa nimenomaan sitä ruokaa, jota he itse käyvät iltaisin napostelemassa :)

Pohjoisessa majoituimme hostelliin nimeltä Allamanda studios & apartments. Meillä oli vuokralla 3 makuuhuoneen asunto, johon myös olimme erittäin tyytyväisiä. Asunto oli siisti, suihkusta tuli aina lämmintä vettä hyvällä paineella ja majoitus oli erittäin fiksulla paikalla. Hinta tästä asunnosta oli 180 euroa viikolta, eli kolmeen pekkaan jaettuna ei yhtään mitään ;) Myös Allamandan omistaja oli erittäin ystävällinen mies, jonka puoleen oli helppo kääntyä asiassa kuin asiassa. Majoituspaikka tarjosi meille myös ilmaiset pyörät, joilla pääsimme seikkailemaan ympäri pohjoista.

Yhden asian haluaisin vielä sanoa kun mietitti majoittumistanne Mauritiuksella. Majoituksenne valinnalla on suurempia seuraamuksia kuin moni osaa ehkä ajatella. Tällä hetkelläkin Mauritiuksen upeita julkisia rantoja ryöstetään uusien all inclusive-hotellien tarpeisiin. Mauritiuksen hallitus ei kuuntele tässä asiassa paikallisten toiveita säilyttää ne rannat luonnon tilassa, jotka sellaisia vielä ovat. Ainoat asiat joilla tähän voidaan vaikuttaa on turismi ja se minne turistit rahansa laittavat. Kun valitset majoitusta mieti siis, kenelle majoittumisesi rahat menevät: paikallisille vaiko rikkaille länsimaalaisille. Suosi paikallisten omistuksessa olevia hotelleja.

Oppaat/taksit: 

Yksi näppärä tapa nähdä Mauritiusta on vuokrata päiväksi kuljettaja ja auto, joka vie teidät haluamiinne paikkoihin. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla siitä, sisältääkö vuokraus polttoaineet, kuinka kauan kuski ajaa sopimallanne hinnalla ja tuleeko lisäkustannuksia jos reissunne venyy, kuuluvatko sisäänpääsyt hintaan jne.

Erittäin lämpimästi voin etelästä suositella Ashutosh Canayea, puh./watsup +23058807140
Ashutosh ei ole ehkä se kaikista halvin kuljettaja/opas päiväksi, mutta aika monessa maassa reissanneena voin kehua, että hän oli aivan huippu ja joka pennin väärti! Ei mitään huijauksia, päivät mentiin meidän ehdoillamme ja matkaa tehtiin aamusta pimeän tuloon asti useina päivinä :) Ashutosh on myös hyvä suunnittelemaan reissun nimenomaan teidän toiveidenne mukaan: mitä te haluatte nähdä? Kiinnostaako teitä luontokohteet, patikointi vai haluatteko seikkailla zip-line radalla viidakossa. Onko shoppailu intohimonne vai nautitteko mieluummin eläinpuistossa käymisestä? Ashutoshilla on takataskussa myös sellaisia paikkoja, joista turistilla harvoin on tietoa etukäteen ;) Mikäli päädytte ottamaan yhteyttä Ashutoshiin niin kertokaa terveisiä Hennalta, Annalta ja Tytiltä Suomesta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti