tiistai 11. joulukuuta 2018

Mauritiuksen vesiputoukset

Mauritius on hassu maa. Pieni saari, ei mitenkään valtavia korkeuseroja verrattuna esimerkiksi Sri Lankaan. Aina mukavan lämmintä. Ja silti siellä on uskomattomia vesiputouksia ympäriinsä! Mistä se kaikki vesi oikein tulee? :D Tämän tekstin tarkoitus on esitellä teille Mauritiuksen upeita vesiputouksia ja kertoa miten niille pääsee, kuinka paljon urheiluhenkeä homma vaatii ;) Tässäkin asiassa Mauritius tarjoaa parastaan ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Jokainen putous täällä on uniikki omalla tavallaan ja yhtäkään näkemistämme putouksista en väliin jättäisi - osalle lähtisin heti uudestaan jos vain tähän maahan pääsen joskus palaamaan :) Vesiputoukset sijaitsevat eteläpuolella saarta, joten niiden katselu kannattaa suorittaa etelän, idän tai lännen tutkimismatkan yhteydessä :)

Chamarell Waterfall
Chamarell Waterfall

Chamarelin vesiputous sijaitsee erittäin lähellä Chamarelin 7-värin maata, noin 20 km päässä Souillacista ja Flic en Flacistä. Vesiputouksen näkeminen ei maksa mitään, vaikkakin ennen sinne saapumista joutuu ostamaan lipun Chamarelin 7-värin maahan jos siellä aikoo vierailla. Vesiputouksen vieressä on iso parkkipaikka ja kävellä ei tarvitse kuin muutama kymmenen metriä.

Chamarell Falls
Putous on upea, yksi upeimmista näkemistäni. Korkeutta on mahtavasti - itseasiassa tämä putous on Mauritiuksen korkein, 100m!- ja maisema on uskomaton. Vesiputoukselle on kaksi katselupaikkaa, joihin kumpaankin pääsee samalta parkkialueelta. Ylemmältä näkymä on parempi.

Onnellinen turisti ihailemassa Chamarelin putousta ;)
 Tämän vesiputouksen juurelle ei pääse, joten täällä on tyydyttävän vain siihen ihailuun :) Ehdottomasti kuitenkin näkemisen arvoinen paikka! Ja vierailu täällä kannattaa yhdistää Chamarelin 7-värin maahan :)

Taustalla Alexandra Falls
Alexandra Falls

Alexandran vesiputous sijaitsee Black River Gorgesin  luonnonpuistossa. Tänne ei ole pääsymaksua ja autolla pääsee parkkialueelle, josta vesiputoukselle on matkaa muutama sata metriä hyvää päällystettyä polkua pitkin kauniin puiston läpi.

Maisemia Alexandran vesiputouksen Wiew pointilta
 Alexandran putouksella ehkä putousta hienompaa on muu maisema ympärillä.Black River Gorges- luonnonpuiston vuoret ja se vihreys on sanoinkuvaamattoman kaunista. Putouksen lähettyvillä, puiston alussa, on toinenkin vesiputous mutta valitettavasti me emme päässeet sitä ihailemaan, koska juuri käyntimme aikana oli joku turisti tippunut putouksen laidalta ja häntä oltiin pelastamassa useiden yksiköiden voimin.

Alexandran putouksella uiminen on mahdotonta, sillä putous tippuu keskellä sankkaa metsää, joten epäilen että alhaalle pääsy melko mahdotonta ;)

Vedenalainen vesiputous Le Mornen huipulta katsottuna
Vedenalainen putous Le Mornen ympärillä

Mikäli kunnon patikointi kiinnostaa, niin kiipeä Le Mornen vuorelle kuten me! Selkeänä päivänä voit nähdä sieltä Mauritiuksen kuuluisat veden alaiset vesiputoukset! Voin luvata, että kiipeäminen on vaivan väärti. Itse kiipeämisestä voit lukea tarkemmin kirjoituksestani Le Morne - pienet vuoren valloittajat. Todellisuudessa jos putouksen haluaa nähdä kunnolla on ehkä lyötävä rahaa hieman enemmän tiskiin ja hypättävä helikopterin kyytiin ;) Mutta ei tämä näkymä Le Morneltakaan hullumpi ollu vaikka itse vesiputousta olikin hieman vaikea hahmottaa ;)

Grand River Southeast Waterfall

Grand Riverin vesiputousta voi käydä katsomassa esimerkiksi Ile Aux Cerfin saarivierailun yhteydessä pikaveneellä. Putoukselle pääsee myös kajakilla tai vastaavalla, jos sellaisen saa kohtuu läheltä vuokrattua :) Meille kävi tämänkin putkouksen kanssa hieman huono tuuri, kun saarivierailumme päättyi kahden sykloonin saapumiseen saarelle ja niiden vuoksi merenkäynti oli sellaista, että putoukselle ei päässyyt. Mikäli siis käytte, niin kertokaa mitä menetimme! ;)

Rochester Falls
Rochester Falls

Rochesterin vesiputous sijaitsee Souillacissa Mauritiuksen etelä-osassa. Putous on kerrassaan upea leveine laava pylväineen. Korkeutta ei tällä putoksella ole niin valtavasti mutta leveyttä senkin edestä. Vesiputouksen viereen asti tulee tie Souillacista sekä opasteet, mutta tien kunto on erittäin huono ja sen ajaminen autolla ei ollut kovinkaan mukava kokemus, mutta toki mahdollinen :) Pyörällä Souillacista on putoukselle sangen leppoisa matka, vain nois 2,5 km :) Vesiputoukselle ei ole sisäänpääsymaksuja, eikä niitä kuulu maksaakaan jos joku paikallinen yrittää sellaista putouksella selittää. Paikan päällä saattaa olla paikallisia jotka ovat avuliaan valmiita auttamaan turistit joen yli, ottamaan kuvia ja syöttämään heille ananasta. Omasta puolestani toivoisin, että näihin oppaisiin ei sorruttaisi, sillä lopulta he ovat rahaa vailla turistin ryöstö mielessä. Tämä putous on upea juuri siksi, että se on luonnontilassa ja siellä saa olla rauhassa. Paikallisten turistien huijaus bisnes ei mielestäni tänne kuulu ja ainakin omalta osaltanu pyrin olemaan tukematta sitä innostusta ;)

Matkaseurueemme Rochesterin vesiputouksella (C) Ani Ket
 Itse vesiputouksen näkeminen vaatii, että kuljette parkkipaikalta alas. Alhaalle kulkee kaksi reittiä, toinen yli virtaavan joen ja sieltä polkua pitkin alas. Tällä reitillä on myös hieno kuvaus paikka vesiputoukselle, mutta reitti voi olla liukas ja joen ylittäminen yllätti haastavuudellaan jopa minutkin. Virtaus oli kova ja joen pohja on täynnä liikkuvia kiviä. Onnistui kuitenkin ja elämyksenä hieno! Veden korkeus meidän vierailuaikanamme oli noin puoleen reiteen syvimmillään. Toinen reitti alas putoukselle vaatii jyrkähkön rinteen kävelyn alas ja sen jälkeen pienen ja matalan joen  ylityksen. Tämä reitti on huomattavasti helpompi, joskaan ei niin seikkailun haluinen ;)

Yksi uskalikko suunnittelemassa hyppyä putoukselta ;)
 Rochesterin vesiputouksilla on mahdollista uida. Vesi oli käyntimme aikaan erittäin kirkasta ja houkuttelevaa. Oppaamme mukaan täällä on kuitenkin joskus kelistä riippuen hieman mutainen vesi. Sykloonit esimerkiksi pyörittävät lammen pohjan sekaisin. Rochesterin putoukset ovat kuuluisia myös siitä, että vesiputouksen päältä voi hyppiä uimaan sillä lampi putouksen alla on erittäin syvä. Tässä huvituksessa on kuitenkin syytä olla mukana paikallinen opas, joka osaa kertoa mistä kohti hyppääminen on turvallista. Putouksella on menetetty jopa ihmishenkiä, kun väki on hypännyt väärästä kohdin ja osunut kiviin alhaalla.


Eau Blue vesiputous
Eau Bleue Waterfall

Yksi tuntemattomemmista, mutta upeimmista paikoista! Putouksen alla olevan lammen väri on uskomattoman sininen, ehdottomasti näkemisen arvoinen! Putoukselle ei ole sisäänpääsy maksua ja sen viereen pääsee autolla. Putouksen löytäminen voi osoittautua erittäin haasteelliseksi ilman paikallista matkassa, joten tämä putous kannattaa lähteä katsomaan sellaisen kuskin kanssa, joka tänne osaa perille :) Putous sijaitsee Souillacista sisämaahan päin lähellä Clunyn kylää.

Polku vesiputoukselle
Putoukselle meno vaatii laskeutumisen autotieltä melko jyrkkää rinnettä pitkin alas putoukselle. Rinteessä kasvaa paljon puita, joiden juuria ja liaaneja saa helposti hyödynnettyä kiipeilyssä, joten ei niin hyväkuntoinenkin tästä kyllä selviää :)

Putouksella voi uida ja kokemuksena se olikin mitä mahtavin :) Näimme myös pari rohkeaa turistia hyppimässä putouksen päältä lampeen ;) Yksi hienoimmista paikoista reissumme aikana :)

Seikkailija Tamarinin putousten toisella tasanteella
 Tamarin Falls "7 vesiputousta "

Täyden 5- tähden vesiputous rypäs Black River Gorgesin luonnonpuistossa lähellä Henrietan kylää. Putousten alkuosaan pääsee autolla, mutta jo ensimmäiselle tasanteelle pääsy edellyttää vajaan kilometrin kävelyä. Julkinen liikenne ei kulje Tamarin Fallsin lähettyviltä, joten kuskin palkkaaminen tai auton/mopojen/pyörien vuokraus on välttämätöntä.

Tamarinin viides putous ja luonnon oma uimalampi ;)
Monissa lähteissä kerrotaan, että Tamarinin vesiputoukselle tulisi käyttää oppaan palveluita. Näin ei kuitenkaan oikeastaan ole, sillä auton parkkipaikalta lähtee polku, josta poikkeaa aina pienempiä polkuja kohti vesiputousta. Nämä pienemmät polut johtavat aina yhdelle Tamarinin seitsemästä tasanteesta. Niiden löytäminen ei siis ole vaikeaa ja mekin selvisimme autonkuljettajamme kanssa ilman opasta reissusta sangen hyvin :) Yksin ei kuitenkaan Tamarinin putouksille kannata lähteä, sillä alussa helpot polut muuttuvat vesiputouksen lähellä jyrkiksi mäenrinteiksi, joissa oikeasti saa leikkiä Tarzania liaaneissa roikkuen päästäkseen alas asti turvallisesti. Vesisateella polut ovat erittäin mutaisia ja liukkaita jolloin ylös- ja alasmenot hankaloituvat entisestään. Viidakossa on myös moskiittoja joten moskiittomyrkky on hyvä ottaa mukaan! Normaalikuntoinen ihminen selviää tästä reissusta kuitenkin vaivatta, jos kaikki kädet ja jalat vain pelaavat ja voin luvata, että tämä paikka on vaivan väärti! Itse vesiputouksilla ei moskiittoja ole  ja lähes jokaisen putouksen alla on mahdollista vilvoitella ihanan viileässä ja kirkkaassa luonnon uimalammessa :)

Tamarinin viidenneltä putoukselta
Varaa siis mukaan pienen patikoinnin kestävä vaatetus, hyvät kengät (!)  ja ehdottomasti myös uikkarit sekä pyyhe sillä täällä pääsee viidakossa seikkailun jälkeen uimaan luonnon omiin uima-altaisiin! Lisäksi suosittelen ottamaan mukaan sopivasti evästä, jolloin Tamarinin putouksilla saa helposti kulumaan vaikka koko päivän! Näitä putouksiahan oli siis kaikkiaan seitsemän ;)
Putouksilla ei ole mitään palveluita, joten vessoja tai ruokakojuja on turha odottaa. Huolehdi, että sinulla on itselläsi matkassa riittävästi juomista ruokapuolen lisäksi.

Tamarinin ensimmäinen taso ja putous
Tamarin Falssin ensimmäiselle tasanteelle on auton jättöpaikasta vain noin kilometrin matka ja sinne reitti on vielä melko helppo kulkuinen. Putous on pieni ja sen alla on pienehö lampi, joka kuitenkin on melkoisen syvä, sillä paikalliset ruukaavat hyppiä tältä tasanteelta uimaan ;) Yllä olevasta kuvasta voi tarkkasilmän bongata "hyppynarut" :)



Tamarinin toinen ja kolmas putous (C) Ani Ket
Tamarinin putouksista kertovan teksiosan alussa otettu kuva on ylläolevassa kuvassa takempana näkyvän vesiputouksen huipulta. Myös toisen putouksen alla on pieni uimiseen soveltuva lampi. Kolmas putous on kaikista pienin Tamarinin seitsemästä putouksesta.

Tamarinin neljäs putous ja taustalla myös 2. ja 3. putous. (C) Ani Ket
Tamarinin neljäs putous on matala, mutta sen alla on mukava, hieman isompi, uimiseen soveltuva luonnonlampi. Tämä lampi on kohtuu turvallinen sillä siinä ei ole vaarana liian haaveilun seurauksen tippua alas seuraavasta vesiputouksesta ;)

Tamarinin viides putous ja onnelliset jäähdyttelijät ;)
Tamarinin viiden putous on kohtuullisen suuri. Sen alla on isompi, uimiseen hyvin soveltuva lampi. kannattaa kuitenkin olla varovainen sillä lammen toisessa päässä on jo melkoinen virtaus kohti kuudetta vesiputousta ;) Viidennen vesiputouksen tuntumassa uiminen on turvallista :) 

Näkymä Tamarinin viidennen vesiputouksen päältä
Tamarinin kuudennen putouksen juurelle ei valitettavasti tuntunut pääsevän. Ehkä tässä vaiheessa sille oppaalle olisi voinut olla käyttöä ja reitti löytyä, mutta voi myös olla, että sen alaosa on oikeasti jo niin matalalla sellaisen viidakon takana, että sinne on turha haaveilla :) Tamarinin seitsemäs vesiputous näkyy, kun seisoo kuudennen vesiputouksen yläosassa. Seitsemäs vesiputous tulee oikealta kallionseinämältä alas.


Muitakin suomalaisia? ;)
Kokonaisuutena Tamarin Falls oli aivan uskomattoman hieno paikka. Kuvat eivät todellakaan tee oikeutta näille valtaville vesimassoille, jotka ovat ruopanneet tiensä kallioon läpi viidakon. Paikka, jonne tahdon päästä uudelleen <3

Summasummarum:
- vesiputouksia joka makuun
- jos haluat myös kokea putouksen, vieraile Tamarinin, Eua Bleuen ja/tai rochesterin putouksilla
- Chamarelia ja Alxandran putousta lukuunottamatta putoukset ovat täydessä luonnon tilassa
- Tamarin <3 <3 <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti