tiistai 11. joulukuuta 2018

Le Morne - pienet vuorenvalloittajat



Pieni vuorenvalloittaja Le Mornen viimeisellä wiewpointilla, jonne pääsi ilman käsiapuja ;) Taustalla benitiers-saari
Le Mornen vuori on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Sillä on korkeutta reilu 500 metriä ja pinta-alaa 12 hehtaarin verran. Vuori on itseasiassa yksi valtava basalttijärkäle, jonka luolat toimivat aikanaan karanneiden orjien piilopaikkana. Vuoresta onkin tullut historiallinen symboli orjuudelle, heidän vapaudelleen ja oikeuksilleen.

Matkakumppanini Tytti Le Mornen viimeiseltä Wiew pointilta, jolle pääsee kahdella jalalla :)
Tänä päivänä ei toki orjia enää Le Mornella hyppelehdi vaan lähinnä turisteja, jotka haluavat olla hetken pieniä vuorenvalloittajia - kuten meidänkin kolmikkomme ;) Viikonloppuisin myös paikalliset saapuvat Le Mornelle, joten jos vuoren haluaa valloittaa rauhallisemmissa merkeissä, suosittelen saapumaan viikolla. Monessa paikassa sanotaan, että Le Mornelle olisi syytä olla opas, me emme kuitenkaan kokeneet oppaalle tarvetta reissumme aikana. Opas olisi ehkä osannut ohjata meidät paljon puhutuille luolille, joita me emme löytäneet, mutta itse vuoren valloittamiseen on hyvinkin selkeät reitit maastossa ;) Melkein huipulle asti kulkee leveä polku - lähes tie, jolla eksyminen on sangen vaikeaa. Polulta kannattaa kuitenkin rohkeasti poiketa upeiden maisemien toivossa :)

Ensimmäisen pystyseinämän kipuamisen jälkeinen maisema oli aika palkitseva :) Matkakumppanini Annan nauttimassa näkymästä.
Le Mornelle suunnatessa kannattaa varata matkaan hyvät kengät, sekä patikointiin sopiva vaatetus. Eväät tulee olla omasta takaa kuin myös riittävästi juomista! Pahitteeksi ei myöskään ole varata matkaan vessapaperia, sillä vuorella on vain yksi käyttökelpoinen vessa ;) Vaeltaminen kannattaa tähdätä aamuun, jolloin on edes hieman viileämpää ja toisaalta taas varmasti riittävästi valoista aikaa. Le  Mornelle ei ole sisäänpääsymaksuja, joten kohde on täysin ilmainen.Tullessasi Le Mornelle muista kirjoittaa nimesi lähtöpaikalla olevaan kirjaan. Poistuessasi tee tämä sama. Näin paikalliset viranomaiset pystyvät seuraamaan, että jokainen Le Mornelle saapunut on myös päässyt sieltä pois ennen pimeää :)

Vasta kun löydät tämän, olet oikeasti huipulla ;)
Le Mornen vaellusreitin alkupisteen löytää helposti esimerkiksi Google Mapsista. Vaellusreitti leveähkö polkua pitkin korkeimmalle Wiew pointille on edestakaisin noin 7 km, mutta koko ajan melko kovaa nousua. Wiew pointilta itse vuoren huipulle tulee jatkaa pienen pientä polkua pitkin ja lopulta kiivetä ihan nelinkontin ja välillä jopa lähes pystysuoraa seinämää. Loppumatka kestää noin puolisen tuntia normaalikuntoiselta ihmiseltä. Kaiken kaikkiaan reissuun kannattaa varata noin 5 tuntia mikäli ei halua urheilla tai pitää kiirettä :) Viimeinen polku ei ole niin selkeä ja etenkin ihan viimeinen pätkä on vaikeahko löytää, mutta kun sitkeästi yrittää ylöspäin, niin vaivannäkö palkitaan kyllä :) Sadekelillä voi tie olla erittäin liukas ja mutainen, suosittelen siis valitsemaan kohtuu kuivan päivän retkeilyyn täällä :)

Le Mornen huipulta alaspäin kuvattuna.
Monissa lähteissä kerrotaan, että itse Le Mornen huipun valloitus on mahdollista vain köysien avulla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa sillä meidän vieraillessamme kohteessa oli köydet otettu irti kokonaan. Päätimme kuitenkin yrittää huipulle ja se onnistuikin sangen hyvin jos korkeat paikat eivät vain pääse hirvittämään ;) Leveän tien päätyttyä saat varautua siihen, että pelkät jalat eivät enää kipuamiseen riitä vaan kädet saavat myös oman kuntoiluannoksensa. Varovaisuutta tarvitaan ja viimeiset nousut eivät mielestäni ole lapsia tai huonokuntoisia varten. Älä lähde kiipeämään viimeistä pätkää yksin! Kaverista on apua, kun jalalle tai kädelle ei tahdo löytyä sopivaa kiinnipito paikkaa ;)

Le Mornen huipulla
Summasummarum:
- Mikäli kuntosi sallii, älä missaa Le Mornea!
- normaalikuntoinen selviää reissusta hyvin, ylimmälle wiewpointille pääsee pelkkiä jalkoja käyttämällä hyvää tietä pitkin. Viimeinen kipuaminen vaatii mukaan kädet ja kuntoa.

Maisemia Le Mornelta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti