tiistai 11. joulukuuta 2018

Mauritiuksen pienemmät paratiisisaaret


Jos Mauritius itsessään on jo täydellinen paratiisisaari niin luksusmatkailijalle kuin sille pienemmälläkin budjetilla tulevalle, niin odotapas kun esittelen sinulle maan saaria! ;) Nyt kannattaa kaivaa vanhat teokset "Kahden vuoden loma-aika" ja "Robinson Crusoe" esille ja valmistautua seikkailuihin sellaisiin maisemiin, että niitä ei ole moni nähnyt ;)

Ile Aux Cerfin tunnetuin ranta-alue
Ile Aux Cerfs (+ Ile Aux Mangenie)

Ile Aux Cerfs-saariryhmä sijaitsee Mauritiuksen itärannikolla. Tämä saari on varmasti tunnetuin Mauritiuksella turistien keskuudessa ja sinne tehtäviä reissuja markkinoidaan laajalti. Monet Mauritiuksen esittelykuvat on otettu juuri tällä saarella. Saarelle pääsee vain veneellä, joten jonkinlaisen pakettimatkan saarta kohden joudut hankkimaan mikäli sinne halajat :) Reissuja tälle saarelle voi hankkia lähes mistä tahansa saaren turistikohteesta (Grand Baie, Pereybere, Bellemare, Blue Bay) tai hankkiutua omatoimisemmin paikan päälle Trou D´eau Doucen rannasta.

Ile Auz cerfin ja Ile Aux Mangenien välinen "joki"
 Edullisin tapa päästä saarelle on ottaa lautta Trou D´eau Douce rannasta. Lautta kulkee saarelle klo 8-17 välillä puolen tunnin välein ja se kustansaa edestakaisin noin 1000 rupiaa (25e) sisältäen lounaan. Lautalla tullessasi pääset pääsaarelle, jossa voit käyttää päiväsi kuten haluat. Jälkikäteen ajateltuna tämä lautta olisi voinut olla meillekin fiksumpi vaihtoehto, sillä pakettimatkan mukana tullessamme koimme ajan saarella liian lyhyeksi, jotta kaikkiin sen salaisuuksiin olisi ehtinyt perehtyä kunnolla ;)

Pikaveneellä cruisailemassa :)
Toinen vaihtoehto saarelle pääsemiseen on ostaa All Inclusive-paketti joltakin paikalliselta matkailuyritykseltä. Pääasiassa pakettin sisältö kuulostaa aina samalta, mutta toki laadussa voi olla eroja. Peruspaketti sisältää yleensä kyydityksen saarelle, sieltä toiselle saarelle lounaalle ja takaisin pikaveneellä, jonka kyydistä kyllä nauttii jokainen vähänkään vauhdinhurmaa rakastava. Lisäksi paketti sisältää lounaan, joka ainakin meidän valitsemallamme retkellä oli erittäin hyvä. Myös juomat koko lounaan ajan kuuluivat hintaan rajattomasti. Usein pakettiin kuuluu myös vierailu Grand riverin vesiputouksella. Pakettireissujen hinnat vaihtelevat laajasti, kun etelä-mauritiuksella tuntui, että tinkaamallakaan ei hinta tipu alle 50 euron henkilöä kohden niin pohjoisessa saman reissun sai 1200 rupialla eli noin 30 eurolla tinkaamatta ;)

Ile Aux Cerfs saari on todella lumoavan kaunis. Sen ympärillä vesi on turkoosin kirkasta ja hiekka pehmeää ja vaaleaa. Omia mieltymyksiä hieman harmittaa, että saari on rakennettu täyteen turisteja varten. Siellä on tarjolla kaikki mahdolliset vesiurheilulajit niistä maksavalle, kokonainen Golf-rata, aurinkotuolit löytyvät kun hieman kaivaa kuvettaan ja ruokaa ja juomaa on myös mahdollista ostaa. Kaikki tällä saarella on kuitenkin muuhun hintatasoon nähden melkoisen kallista. Toiselle tämä saari varmasti on paratiisi, mutta itse kaipaan enemmän sitä, että kauniiden paikkojen annettaisi olla kuitenkin siinä luonnontilassa ;) Lisäksi saarella samanaikaisesti oleskelevien turistien määrä on suuri. Viikonloppuisin voi tuntua, että saari alkaa jo käydä jopa ahtaaksi.

Kahlaamassa Mangenielta takaisin Cerfin puolelle
 Enemmän rauhaa kaipaava kannattaakin siirtyä Ile Aux Cerfin pääsaarelta kapean ylityspaikan yli viereiselle Ile Aux Mangenien saarelle, jossa ei pääasiassa ole rakennuksia eikä aurinkotuoleja. Sen rantaaviivaa seikkailemalla löytää varmasti myös sen oman rauhan niin halutessaan ja itse "joen" ylitys on jo elämys sinällään ;)

Ile Aux Mangenie on Ile Aux Cerfiä noin puolta pienempi saari, jonne pääsee kahlaamalla Ile Aux Cerfiltä.  Osa pakettimatkoja myyvistä yrityksistä tuo turistinsa tämän saaren toiselle puolelle lounaalle pikaveneillä. Lounasta voin kehua erittäin maittavaksi ja palvelua niin ikään ;) Ranta, josta saarelle veneillä tullaan ei vielä ole kovin lupaava, mutta jos omaa seikkailumieltä voi saaren läpi lähteä kulkemaan pientä polkua pitkin. Pienen kirkkaan joen ylityksen jälkeen pääsee lähestulkoon autiolle rannalle. Tällä rannalla uimisessa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä pohjassa on kiviä sekä myös merisiiliä! Sama varoitus koskee varmasti myös muita saaren rantoja, kuten aina autioiden rantojen ollessa kyseessä :)

Ile Aux Cerf Ile Aux Mangenielta kuvattuna

+ uskomattoman kaunista
+ mahtavia rantoja
+ jokaiselle jotakin tekemistä
+ hyvä ruoka
- me koimme, että saarella vietetty aika oli liian lyhyt
- pääsaari rakennettu täyteen erilaisia hökkeleitä
- todella paljon turisteja Ile aux Cerfin puolella-  Ile Aux Magnenien rannoilla oltava tarkkana merisiilien ja kivien vuoksi

Matkakumppanini Tytti Ilot Gabrielin hiekkadyynillä (Taustalla Gunners Coin)
 Ilot Gabriel  (+ Gunners Coin ja Ilot Plate/Flat Island)

Ilot Gabrielielin saari sijaitsee Mauritiuksen pohjoispuolella Gunners Coin-saaren takana. Saarelle pääsee vain ostamalla pakettimatkan joltakin niitä tarjoavalta yritykseltä. Pakettimatkat myydään yleensä teemalla "kolme saarta kerralla", joka voi hieman harhaanjohtaa turistia sillä toinen saarista on Gunners Coin- saari, jolle ei voi rantautua ollenkaan sen korkeiden kallioiden vuoksi. Kolmas saari - Flat Island - sijaitsee Ilot Gabrielin vieressä ja siellä voi halutessaan viettää puolet saarilla vieteystä ajasta. Joka tapauksessa nämä saaret ovat - vielä - vähemmän tunnettuja kuin Ile Aux Cerfs :)

Gunners Coin
All Inclusive paketti matka näille saarille tehdään katamaraaneilla. Mikäli tulet helposti merisairaaksi, ei tämä ole ehkä paras matka sinulle, mutta mikäli voit nauttia katamaraani reissusta on tämä paketti oikeasti aivan mahtava kokemus! Katamaraanilla kaikki juomat kuuluvat hintaan limukoista ja oluista aina paikalliseen "jungle juice"-juomaan. Katamaraani kulkee Gunners Coin-saaren lähettyviltä ja matkan aikana voit ihailla tämän saaren jylhiä kallioseinämiä. Ilot Gabrielille saavuttessa katamaraani parkkeerataan hieman etäämmälle saaresta ja saareen kahlataan vedenalaista hiekkadyyniä pitkin lämpimässä merivedessä. Saarella ei ole ulkohuussia kummempia rakennelmia, joten oma pyyhe mukaan voi olla ihan mukava idea auringonpalvontaa ajatellen :) Saarella miehistö tarjoilee teille lounaan, joka on todella maittava ja maistui uskomattoman hyvältä jopa tälle hieman merisairautta poteneella matkalaiselle ;) Halutessaan voi puolet saarilla vietetystä ajasta viettää myös Flat-saaren puolella. Tällaisen pakettimatkan hinta oli meille 1000 rupiaa (n. 25e) henkeä kohden ja se sisälsi lisäksi kyydityksen hotelliltamme Grand Baien rannalle, josta matkamme alkoi.

Lepohetki Garbielin saaren rannalla

Ilot Gabrielin saari on uskomattoman kaunis. Saarelta lähtevä hiekkadyyni luo useita mukavia paikkoja palvoa aurinko tai kellua matalassa rantavedessä. Saaren toisella puolella on syvempi poukama, jossa ei ole virtauksia ja jossa pystyi uimaan ihan kunnolla. Snorklaus-välineille olisi täällä myös ollut tarvetta! Kilpikonnien näkeminen on nimittäin täysin mahdollista!

Olut, lämmin merivesi ja ah mitä maisemia!
+ uskomattoman kaunista
+ upeita rantoja
+ todella maistuva ruoka
+ riittävästi aikaa
+ saari luonnontilassa
- mikäli tulet helposti merisairaaksi, en voi suositella katamaraani ajelua
- enemmän luksuksen perään oleva turisti voi kaivata aurinkotuoleja/muita palveluita

Ilot Sancho sen niemekkeeltä kuvattuna mantereelle päin
 Ilot Sancho

Ilot Sancho on hyvin pieni saari Bel Ombren ja Riambelin välimaastossa. Saarella itsessään ei ole rantaa, sillä sen rantaviivat koostuvat laavakivestä, mikä tekekin tästä saaresta todella kauniin! Tieltä katsottuna tämän saaren oikealla puolella on kuitenkin pieni hiekkaranta todella kauniilla paikalla puiston ympäröimänä. Rannalla on kuitenki nkohtuu kovia virtauksia, joten varovainen kannattaa olla!

Rantaviivaa sancho-saaresta itään päin
 Saaren vasemmalla puolen mantereella sen sijaan on Mauritiuksen ainoa ranta, joka koostuu noin nyrkin kokoisista sileistä kivistä. Voitte kuvitella veden kirkkauden tällaisissa olosuhteissa tyynellä kelillä!  Kaikialla muualla Mauritiuksen rannat ovat hiekkaa tai laavakiveä, mutta jostain syyystä täällä tosiaan erilaista ;)

Matkakumppanini Tytti kahlaamassa saarelle
Ilot Sanchosin saari ei siis ehkä ole rantalomailijan paratiisi, mutta  on  mukava nähtävyys jossa voi poiketa esimerkiksi pyöräreissun ohessa tai vuokra-autolla. Saarella pääsee kahlaamalla mantereelta. Saarella voi usein myös nähdä paikallisia kalastamassa.

Ilot Sanchon kärjessä ihailemassa merta <3
 Ile Aux Aigrettes

Ile Aux Aigrettes on saari, joka on pyhitetty täysin luonnonsuojelulle. Se on saanut statuksensa jo 1965. Saari löytyy Mauritiuksen itärannikolta vain hieman Blue Bayn yläpuolelta Pointe D´esnyn kohdalta. Tälle saarelle ei sen eläimistön vuoksi saa lähteä ominpäin seikkailemaan vaan matkassa tulee aina olla opas. Matkat Ile Aux Aigrettesille lähtevä Pointe Jerome:sta maanantaista lauantaihin klo 9.30, 10.00, 10.30, 13.30, 14.00 ja 14.30. Yhden vierailun kesto on noin 1,5 h ja siitä saa varautua maksamaan noin 800 rupiaa (20 euroa). Suositeltavaa on mennä saarelle aamulla, jolloin sen eläimistö on paremmin hereillä ja matkasta voi saada enemmän irti :) Saarella on myös luonnontieteellinen museo. Omat eväät matkaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti