torstai 14. syyskuuta 2017

Sri Lanka - vinkit turistille

Pankkiautomaatti Negombossa ja ihmiset jonottamassa sinne ;)
 Rahanvaihto/Automaatit:

Sri Lankassa oli välillä vaikeuksia löytää rahanvaihtopisteitä, etenkin Negombon alueella jossa turisteja ei ole liiaksi asti. Etelämmässä osassa Sri Lankaa tilanne on varmasti toinen. Yleisesti Sri Lankassa rahanvaihtopisteinä toimivat kultakaupat. Me saimme aina asiallista palvelua ja oikean määrän rahaa vaihdossa. Kurssista pystyi myös jonkin verran neuvottelemaan ja mitä isompia seteleitä itsellä oli, sitä paremman kurssin sai ;)

Automaatteja löytyy Negombon alueella vain keskustasta. Etelän turistialueista en osaa sanoa, mutta ainakaan pohjoisessa ei kannata luottaa siihen että pankkiautomaatti aina löytyy. Isoissa kaupungeissa se löytyy varmasti, mutta lähtiessä esim. keski Sri Lankaan voin vannoa, että hyvä että he edes tietävät mikä pankkiautomaatti on ;)


Liikennettä erään isomman kaupungin keskustassa
 Liikkuminen:

Sri Lankassa ei juuri ole julkista liikennettä jota turisti pystyisi hyödyntämään - paitsi junat kaupungista toiseen. Niitä kannattaa kokeilla, samalla saa yleensä upean kattauksen erilaista maisemaa ;) Ja ei maksa juuri mitään ;) Etenkin suositeltu junamatka on reitti Colombosta Nuwara Eliyaan tai Ellaan ja ajettuani autolla samaisen reitin vieressä, voin luvata että suosittelut eivät varmasti ole turhia! Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että etenkin yllä mainittu junayhteys on erittäin suosittu niin paikallisten kuin myös turistienkin lomassa, joten junamatka on syytä varata etukäteen jotta varmasti saa kunnolliset paikat. Toki elämys on varmasti myös matkustaa kanojen, vuohien ja ehkä jopa hevosten kanssa samassa vaunussa ;)


Tuktukilla matka taittuu nopeasti ja vaivattomasti
Pienille matkoille on näppärä napata tuk tuk. Niillä pöristelee näppärästi paikasta toiseen eikä hinta paljon päätä pakota ;) Muistaakseni eurolla pääsi jo melkoisia matkoja :) Hinta kannattaa kuitenkin sopia selkeästi etukäteen, jotta ei tule väittelyitä perille päästyänne. Sri lankassa suurinosa tuk tukeista on vain kahdelle matkustajalle tehtyjä, joskus maksimissaan kolmelle. Tämä kannattaa ottaa huomioon jos reissailette isommassa porukassa. Thaimaan tyylisiä isoja tuktukeja ei ainakaan negombon alueella ollut yhtä ainutta.

Auton korjaustauko Sri Lankan keskiosien vuoristoissa ;)
Auton ja kuskin vuokraus päiväksi on myös yksi vaihtoehto. Tällaisen huvin hinta liikkuu 50-70 euron välillä riippuen matkan pituudesta. Näissä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta saa varmasti sellaisen kulkineen jolla on mukava matkustaa ja kuskinkin olisi suotavaa osata englantia kohtuudella. Meillä ensimmäiset kuskin ja auton palkkaukset eivät ihan menneet nappiin. Taisimme olla hieman liian kovia tinkimään, kun saimme kuskit ja autot pohjahinnalla. Syy halvempaan hintaan kyllä selvisi kun meidän 4-henkistä seuruettamme tultiin hakemaan kahtena aamuna pikkuruisella sukisukilla ;) Siinä siis paikkoja oli virallisesti vain neljälle ja kun mukanamme oli paikallinen kuski, joutui yksi aina istumaan keskiturvavöiden päällä. Ahdasta oli, mutta ilmastointi sentään pelasi ;) Myöhemmille retkillemme maksoimme kiltisti hieman enemmän ja saimme ilmastoidun bussin jolla kyllä kelpasi matkustaa. Toki joskus niissäkin tuli ongelmia kun auto sanoi seis, vaikka kuinka olisimme matkaa halunneet jatkaa ;)

WC:t:

Varasin Sri Lankan -hyvät tietää osioon ihan oman kappaleensa vessoille, sillä tämä oli ensimmäinen matkaamani maa jossa oikeasti vessat olivat hukassa -usein! Joten vinkki: aina kun näet vessan, käytä sitä ;) Itse en ole mikään hienohelma eikä sitä myöten puskapissa ole mahdoton ajatus, mutta viidakon pimeydessä oudossa maassa ei ensimmäisenä tule mieleen juosta puskaan pilkkopimeään :P

Sri Lankassa ei kaikissa ravintoloissakaan ole vessaa, siihen on hyvä varautua. Ja jos sellainen sattuu olemaan, se saattaa olla vain reikä lattiassa tai pieni ura betonissa. Laadukkaissa ravintoloissa turistialueilla vessa löytyy tottakai, mutta jos syöt enemmän paikallisten suosimissa paikoissa, voi tilanne olla toinen. Ja aina kun lähdette esim. autolla/mopolla liikenteeseen kohti keskimaata, niin voitte varautua siihen, että vessojen määrä vain heikkenee koko ajan.

Yleisesti vessojen tilanne on parempi eteläosassa Sri Lankaa ja tilanne huononee mitä pohjoisemmaksi tai keskemmäksi saarta seikkailette.

Mut nou hätä, me selvittiin nii kyllä teki! Muistaa vaan pitää tämän asian mielessä ja hyödyntää ne vessat aina kun niitä vain on lähettyvillä ;)

Hintataso:

Sri Lankan hintataso on yleisesti kohtuu edullinen, mutta valtio osaa kyllä rahastaa turisteja esim. kuuluisilla nähtävyyksillään. Polttoaine on kallista suhteessa maan muuhun hintatasoon, mutta sillä valtio pyrkii kannustamaan sähköautoilun pariin ;) Tupakki on täysin Suomen hinnoissa, jos onnistut sitä jostakin löytämään ;)

Hintaesimerkkejä Negombon alueelta (Etelässä hieman hintavampaa)
olut (ISO lion) alkosta 2,5e/450 rupiaa, ravintoloissa 3-6e/550-1100 rupiaa, hotelleissa 5e/900 rupiaa
Coca-Cola 0,50e/90 rupiaa
mehut 0,80-1,3 e/150-250 rupiaa
paikallinen ruoka alkaen 1,5 eurosta/300 rupiasta ylöspäin ja syöt kyllä mahasi täyteen!
länsimainen pääruoka 2 eurosta 6 euroon/400 rupiasta 1000 euroon
tupakkiaski 5,50e/1000 rupiaa paikallisilta, 11e/2000 rupiaa hotelleissa
auton ja kuljettajan vuokraus päiväksi 50-70 euroa
1h hieronta 10e/ vajaa 2000 rupiaa (mutta ei ollut kyllä sen väärti ;) )
sisäänpääsyt merkittäville nähtävyyksille n. 10 eurosta ylöspäin aina 30 euroon asti

Ostokset:

Sri Lanka ei ole mikään shoppailijan paratiisi mikä sopi meille toki varsin hyvin :) Isojen kaupunkien keskustoissa löytyy paikallisten omia vaateliikkeitä yms. joissa voit tehdä edullisiakin löytöjä. Negombon keskustasta löytyy myös basaari, jossa kunnon tinkimisellä voit tehdä kohtuullisia ostoksia. Yleisesti kuitenkin hintataso oli mielestäni yllättävän korkea vaatteiden ja tavaroiden osalta.

Katkaravut ja muut merenelävät olivat yleisesti erittäin maistuvasti laitettuja
Ruoka:

Harvinaisen suuri pala lihaa ruoan kanssa :)
Sri Lankalla ei kulinaristinen herkuttelijani ihan päässyt valloille. Astiat olivat lähes poikkeuksetta aina muovisia tai kertakäyttöisiä mikä vielä entisestään vähensi jotenkin ruoan maistuvuutta ;) Ainoa positiivinen poikkeus oli kala! Sen paikalliset osasivat tehdä ja se tarjoiltiin aina melko näyttävästikin :) Toki muutamia herkullisia poikkeuksia muissakin ruuissa mahtui matkan varrelle, kuten paikallinen Chicken Devilled mietona versiona,  mutta tarkkana sai olla missä aterioi ;)

Pihvi Sri Lankan tapaan..
Kaikki länsimäälaisille tehty ruoka oli usein aika mautonta ja hintavaakin paikallisten ruokiin verrattuna. Mikä ei toki ole mikään yllätys Aasian maissa reissatessa. Paitsi se kala ;) Sen paikalliset osasivat tehdä missä muodossa tahansa. Kalapuikkoja on silti turha odotella ;)

tomaattikeittoa
Monien länsimaisten ruokien kanssa ainakin Negombossa paikallisilta puuttui täysin taito tehdä näitä ruokia, mutta turistien pyynnöstä toki olivat ne ruokalistalleen lisänneet. Tomaattikeitto oli jo aika lähellä sitä mitä se voisi olla, mutta esimerkiksi Pasta Carbonara olisi pitänyt jättää ottamatta ja uskoa, että pastaruokien teko ei ehkä ole Sri Lankalaisille ihan omintakeisinta ;) Ja näinhän sen pitää ollakin, maassa maan tavalla ja maan ruokia maistellen :)

Kalaa paikallisittain. Ei ehkä herkullisimman näköistä, mutta todella maukasta!
Paikallisten omat ruokapaikat olivat edullisia ja niissä ruoka oli hyvää, mutta toki on myönnettävä että ei koko lomaa voinut syödä riisiä, kanaa ja erilaisia sooseja siihen ;) Hyviä ne olivat, mutta joku raja :) Onneksi Sri Lankalla etenkin rannikoilla on kalaa saatavilla lähes aina ja sen paikalliset osaavat tehdä taidokkaasti ja hyvin. Reissun aikana söin kalaa useita kertoja ja koskaan en joutnut pettymään valintaani. Hyvää oli, suosittelen! :)

Paikallisten ruokaa ravintolasta. Riisi on Sri Lankalla perus raaka-aineita.
 Paikalliset ruoat ovat usein jonkin verran tulisia. Etenkin riisiseoksiin tykätään heittää ytyä astetta enemmän. Lähes aina kuitenkin ravintolassa tarjoilija/kokki ymmärsi jos pyysit miedompaa verisota ja niitäkin he osasivat valmistaa erittäin maistuviksi vaikka varmasti paikallisuus karisi matkan varrelle osittain ;) Paikallisten paikoissa syödessä tulisuudesta ei ollut varaa napista vaan siellä oli tyydyttävä siihen mitä tuli. Yleisesti kuitenkin tuliset ainekset rajoiltiin omassa kupissaan, josta jokainen pystyi lisämään tulisuutta omien makumieltymystensä mukaan. Joten hengissä selviät, vaikka tuliset ruoat eivä olisikaan sinun herkkuasi ;)

Ruokaa paikallisten tyyliin, 100 rupiaa/naama eli noin 50 senttiä ;)
 Mikäli uskaltaudut syömään sinne missä paikallisetkin käyvät töidensä ohessa ruokailemassa, varaudu siihen, että syömävälineitä voi olla turha pyytää. Paikalliset syövät itse ruokansa käsin. Meille tuotiin usein kuitenkin kohteliaasti sentään lusikat kun eksyimme pienempiin ruokapaikkoihin, vaikka eivätpä ne juuri auttaneet asiaa ;) Näppärin oli tehdä kuten Sri lankalaisetkin, sormilla kiinni ja suuta kohti! :)

Paikallisten ruokia turisteille suunnatussa ravintolassa
Paikallista sapuskaa, olisiko ollut Chicken Buriyani ;)
 Lähes kaikissa liharuoiassa lihaa oli ymmärrettävästi todella niukasti. Kana oli yleisesti tarjolla kanankoipina ja melko riisitautisiahan nuo paikallisten eläimet tahtovat olla, joten syötävää ei juuri luiden ympärillä usein ollut ;) Ainoa poikkeus tässäkin oli kala, jota sai kyllä mahan täydeltä aina kun sitä tilasi :)

Mehut olivat usein veteen jatkettuja eivätkä läheskään yhtä hyviä kuin esim. Balilla. Muutamia hyviä poikkeuksia onneksi mahtui matkalle ;)
Summasummarum:  mikäli mielit makumatkalle, ota nokka kohti jotain ihan muuta maata kuin Sri Lankaa ;) Paitsi, jos rakastat kalaa ja tulisia riisiruokia ! ;)

Cashewpähkinä kanaa
Hedelmiä Sri lankalaiselta torilta
Rohkea matkaaja tutustuu myös Sri Lankalaisten torien ihmeelliseen maailmaan. Sieltä me rohkeasti maistelimme oudon näköisiä hedelmiä ja saimme välillä todellisia makuelämyksiä nautittavaksemme. Hedelmien nimistä ei monesti tullut mitään selkoa, mutta ystävällisesti paikalliset myyjät näyttivät miten niitä syödään, jos vaikutimme sitä ihmetteleviltä ;)

Pienempi annos kalaa vähän nätemmässä olomuodossa ;)
Kieli:

Sri Lankalla lähes jokainen puhuu jonkin verran englantia. Jos oikein ymmärsimme, he opiskelevat sitä koulussa jo varsin nuoresta iästä asti ja sitä kautta englannilla pärjää ja pitkälle :) Paikallisilla itsellään on kaksi kieltä, joita he käyttävät.

Iltaelämä:

Me emme juuri tutustuneet Sri Lankan iltaelämään, mutta ymmärsimme kyllä, että sitä löytyisi jos niin tahtoisi. Yhden ainoan kerran kävimme pienessä paikallisessa baarissa viettämässä iltaa ja kun se päättyi taisteluun laskun summasta, päätimme että toiste ei tarvitse tulla ;)

Miesväki aallokossa Negombossa
Rannat:

Rantakaistaletta Hikkaduwassa.
 Sri Lankan rannat painottuvat eteläosaan saarta sekä itärannikolle. Sieltä löytyvät ehdottomasti kauneimmat rannat niin maisemaltaan kuin meren kirkkaudeltaankin. :)

Negombon rantaa hotellimme edustalta pilvisenä päivänä
 Negombon ranta on ihan nätti pitkä rantaviiva, mutta merivesi Negombon edustalla on sameaa ja voisi sanopa jopa harmaata. Rannat olivat siistejä ja niistä kerättiin roskat pois, mutta  meren väritys ei ihan vastannut mielikuvaani paratiisirannoista ;) Hotellien edustalla Negombon rannoilla kulkee myös jonkin verran erilaisia kauppiaita, jotka voivat ärsyttää lomailijaa sitkeillä myyntiyrityksillään.

Negombon eteläpäässä olevalla rannalla. (C) Jari Löllö
Negombosta eteläänpäin rannikkoa pitkin voisi olettaa löytyvän rantoja joka poukamasta, mutta näin ei ole. Suurin osa rannikosta on kivivalleilla vuorattuja maaneroosion vuoksi. Yhden ainoan rantakaistan löysimme aivan Negomon eteläpäästä ja siellä kävimme pariinkin otteeseen rauhassa pulikoimassa. Toisella reillullamme ymmärsimme, miksei rannalla ollut muita uimareita. Virtaukset olivat todella voimakkaita. Syystä varoitellaan, että on oltava tarkkana missä Sri Lankassa lähtee mereen seikkailemaan, sillä hyvän uimataidonkin omaava on äkkiä virran vietävänä! Komeissa aalloissa saatiin silti leikkiä kun pidimme huolen, että jalat yltävät pohjaan :)

Matkakumppanini paikallisen kaupustelijan hyökkäykden kohteena Bentotan rannalla ;)
 Negombosta eteläänpäin mentäessä seuraavat kunnolliset rannat löytyvät Beruwalasta ja Bentotasta ja niistä kun jatkaa eteläänpäin niin rannat kaunistuvat toinen toisensa jälkeen :) Itse näiden kahden B:n rannat eivät ole vielä mitenkään henkeäsalpaavia ja turistien kimpussa hyörivät kauppiaat löytyivät samantien ;)

Sri Lankan eteläosan rantoja. Huomatkaa ero meriveden värissä!
Tupakka/Alkoholi:

Sri Lanka on tupakin suhteen melkoinen poikkeus Aasian maissa. Tässä maassa ei nimittäin paikallisilla ole oikeutta tupakoida julkisilla paikoilla. Turisteille se vielä sallitaan, mutta ei välttämättä kauaa. Tupakin ostaminen maassa on myös melkoisen hankalaa. Turistein hotelleissa tupakkaa kyllä myydään, mutta Suomeenkin nähden tuplahinnalla. Paikallisten kaupoissa ei tupakkia saa myydä, mutta toki aina löytyy joku joka tiskin alta suostuu myymään kun kukaan ei ole näkemässä ;) Hinnat ovat kuitenkin tällöinkin Suomen hinnoissa. Kannattaa siis varautua mikäli syöpäkääryleet maistuvat ;)

Alkoholia saa hotelleista tottakai, mutta ravintoloissa sit ei ymmärtääkseni saa myydä ilman erillistä lupaa. Moni ravintola kuitenkin myy tiskin alta olutta, mutta listoilta sitä ei löydy ;) Marketeista on olutta/alkoholia turha etsiä, sillä sitä myydään vain paikallisten alkoissa. Alkuun tuntui, että niitä ei ole missään, mutta loppu lomasta nauratti kun olihan niitä lähes joka kulmalla ;)

Moskiitot:

Paranevia moskiiton puremia matkakumppanin jalassa ;) (C) Terhi Tuovinen
Monissa maissa joihin olen  matkustanut on varoiteltu moskiitoista. Koskaan niistä ei kuitenkaan ole ollut mitään harmia. Esimerkiksi Meksikossa törmäsimme vain yhdessä ainoassa viidakko kohteessa moskiittoihin ja sielläkin niitä oli vain muutama, ei mitään verrattuna Suomen hyttyshyökkäyksiin ;) Sri Lankassa sen sijaan asia oli toisin. Iltaisin nämä hiljaiset vihulaiset iskivät jalkoihimme meidän ruokaillessamme ja joissakin viidakkokohteissa ne kehtasivat iskeä kiinni ihan kirkkaalla päivänvalollakin. Eihän me sokerista olla ja pikku puremat eivät kyllä haittaa, mutta nämä moskiitot saivat aikaan melkoiset reaktiot lähes meissä kaikissa!

Reilun viikon vanhat moskiiton puremat korallin turvottamassa jalassa. Onneksi seuraavana päivänä oli turvotuslaskenut allekirjoittaneelta ;)
 Paikallisissa marketeissa myydään moskiittokarkotteita ja yllätykseksemme ne oikeasti toimivat! Kun aloimme iltaisin suojata jalkamme karkotteella, eivät moskiitot enää lähestyneet meitä. Suosittelen siis lämpimästi mieluummin varautumaan heti ekasta päivästä asti kuin tekemään kuten me ja näyttämään jonkun rokon saastuttamilta loppu lomamme ;) Jos kuitenkin sinulle käy kuten meille, paikallisesta apteekista saa kohtuu hyviä rohtoja lievittämään kutinaa ja paukamia ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti